När underlöjtnant Castor Westerholm ryckte in med sommarkontingenten 2/23, var hans plan att snabbt klara av tjänstgöringen.
– Jag var främst intresserad av ett halvår. Men under de första veckorna insåg jag att den militära vardagen passar mig ganska bra, säger Westerholm.
Underlöjtnant Westerholm är för tillfället avtalssoldat på Granatkastarkompaniet. Han beskriver sig själv som en organiserad person som gillar rutiner.
– Några veckor in på rekrytskedet utmanade en kompis mig att försöka ta mig till reservofficersskolan. Han visste att jag inte hade några större ambitioner gällande min beväringstid, men tävlingsmänniskan inom mig fick mig att ändå vilja försöka.
För Westerholm visade det sig vara en bra utmaning.
– Vardagen i reservofficersskolan låg långt utanför min trygghetszon och visade hur mycket jag klarar av. Under hela min tid som beväring var det då som jag utvecklades mest.
Som officersaspirant samarbetar du nära personalen. Då kommer aspiranten i kontakt med hur stampersonalens arbetsdag ser ut och vad ansvaret bakom att leda en trupp egentligen innebär. I samband med att hemförlovningen närmade sig konkretiserades planerna på att fortsätta som avtalssoldat.
– Innan hemförlovningen får beväringarna information om vilka jobbmöjligheter det finns inom Försvarsmakten. Ifall du har intresse ska du först anmäla det till enhetschefen, som ger dig en bunt med papper att fylla i.
Därefter genomgår beväringen en säkerhetsutredning innan det slutgiltiga beslutet fattas om vilka som får anställning.
– När det stod klart att jag fått ett arbetserbjudande funderade jag lite över om jag skulle ta emot platsen eller inte.
Westerholm berättar att han fick besked om jobb precis före han skulle iväg på övning.
– Varje gång under övningen som enhetschefen såg mig, frågade han om jag slutligen bestämt mig. Till sist accepterade jag arbetserbjudandet.
Aspiranten axlar ansvaret
– Avtalssoldaten fungerar främst som utbildare för en pluton. Du fungerar som en medhjälpare som följer med truppen och håller utbildningar.
Den största skillnaden mellan aspiranter och avtalssoldater finner man i det individuella ansvaret. Som aspirant ansvarar du för en hel pluton 24 timmar i dygnet. Du ser till att dina underordnade är på rätt plats, vid rätt tid och med rätt utrustning.
Som avtalssoldat ansvarar man för att truppen får rätt utbildning. Det är centralt att säkerställa att dina underordnade är medvetna om vad som ska göras och vilka förberedelser som behöver beaktas.
– Det kräver en hel del kontors- och planeringsjobb på förhand. När planeringsskedet är över ger man uppgifterna vidare till beväringscheferna som verkställer orderna.
Underlöjtnant Westerholm fungerar som utbildare för första rekrytplutonen i Granatkastarkompaniet. Det var ändå inte en självklarhet att få fortsätta på grundenheten.
– Ända sedan rekrytskedet har jag varit på Granatkastarkompaniet. När du börjar jobba kan enheten där du blir placerad vara en annan. Det beror främst på hur många platser som behöver fyllas i andra enheter.
Det var alltså turen som avgjorde att underlöjtnant Westerholm fick fortsätta på Granatkastarkompaniet.
– Det var det som avgjorde att jag tog emot platsen. Som aspirant fick jag lära känna personalen väl, vilket underlättat arbetet då jag redan känt personalen från tidigare. Om det hade varit en annan enhet hade jag tvekat att ta emot jobbet.
Tjänsten som avtalssoldat erbjuds först i sex månader, därefter är det möjligt att få förlängning i ytterligare sex månader. Det finns också möjlighet att fungera som avtalssoldat under en kortare tid.
Om en karriär inom Försvarsmakten ännu intresserar efter tiden som avtalssoldat, är det vanligaste att söka anställning som underofficer eller söka in till Försvarshögskolan i Sandhamn.