Vi har varje år, särskilt sen Sovjet föll, hedrat våra veteraner mera öppet, vilket kanske gett dagens ungdom vetskap om den tiden. En orsak nu kan vara Rysslands krig mot Ukraina och att man drar paralleller till vinterkriget 1939–40. Den allmänna värnplikten är en annan sammanlänkade faktor. Alla som gjort beväringstjänsten, oberoende av var man varit, har någonting gemensamt som man kan prata om och kan jämföra erfarenheter. Tiden i armén är också en tid som sammanlänkar unga pojkar och flickor från olika delar i landet.
MPK-verksamheten i Österbotten
MPK har verkat i Österbotten sedan starten, och skyttekurserna är kanske den mest populära kursformen. Till exempel anordnas det kurser i gevärsskytte och pistolskytte på svenska i Jakobstad. Vi har också marknadsfört den tvåspråkiga skyttekursen, och det har fungerat bra. De övriga kurserna är i första hand på finska, vilket kan avskräcka svensktalande österbottningar. Det finns ingen orsak till rädsla, utan förståelsen för det svenska är stor och vår gemensamma nämnare är Finland.
Sedan 2023 har det ordnats helsvenska kurser som Soldatens grundkurs 1–3 i Säkylä och Niinisalo på Björneborgs brigad och en militärpoliskurs på övningsområdet i Lochteå. Flera kurser är under planering, såsom Specialförband – motverkan (14–16.2.2025 i Malax) och en senare i höst Specialförband – bekämpning Varikko25 (26–28.9.2025 i Karleby). Mellan dessa ordnas det också två utbildarutbildningar K1 (26–27.4.2025 i Malax) och (16–17.8.2025 i Malax). MPK:s utbildningschef, Kari Rönnqvist från Larsmo, är ansvarig för den svenskspråkiga utbildningen i Österbotten och assisteras av en trogen skara kunniga utbildare.
Vartannat år brukar vi delta i den finlandssvenska försvarsdagen. Det är en tillställning som vi brukar se framemot och som brukar ge oss aktiva ett fint avbräck i vardagen. Start blir det ofta mitt i natten, sömnen blir kort och man är lite trött under seminariet. Programmet är alltid intressant och bra, så man brukar hålla sig vaken. Höjdpunkten är middagen med trevligt bordssällskap, och nya kontakter knyts. Hemresan brukar starta sent efter middagen och man är igen hemma under sen natt eller på morgonkvisten.
Gilleverksamheten i Österbotten
Alla våra svensktalande MPK-utbildare är medlemmar i gillet, så den viktigaste verksamheten sker inom ramen för MPK. Vi har i snart 10 års tid åkt över till Umeå för att delta i Den femte juli-dagen (Dunckers dag) i Hörnefors. Den 5 juli 1809 stupade J.Z. Duncker i Hörnefors, och det hålls en liten minneshögtid på platsen. I samband Dunckers dag brukar vi bli bjudna av våra svenska motparter på ett samkväm i mässen på Umeå garnison. Viktiga och bestående kontakter till svenska Hemvärnet och ROSIV har skapats under dessa resor, och samarbetet består och fortsätter.