En som under sin militärtjänstgöring blev chaufför är Johan Peitsalo. Under repetitionsövningen berättar han för Fanbäraren om nyttan som militärförarutbildningen medfört för honom och hur det är att fungera som chaufför under en repetitionsövning.
En chaufför är inte bara chaufför
När Peitsalo ryckte in för att göra militärtjänst var önskan att bli båtförare. Istället blev han lastbilschaufför, något som Peitsalo med tiden lärt sig uppskatta.
– Först var jag fundersam om uppgiften som chaufför faktiskt var min grej, men jag lärde mig uppskatta uppgiften och alla fördelar utbildningen faktiskt medförde.

För att kunna fungera som chaufför i en trupp behöver man kunna hantera stora fordon, våga fatta beslut och framför allt komma ihåg att tänka på säkerheten.
– Det är mycket som kan hända när man har att göra med så stora fordon och därför ska säkerheten alltid beaktas, även om det ibland kan bli mer tidskrävande.
I en trupp är en chaufför inte bara en chaufför, utan chaufförer bär även stormgevär som de andra medlemmarna i truppen berättar Peitsalo.
– Chauffören är precis som alla andra en del av truppen och deltar i stridsövningar precis som de andra medlemmarna i truppen. Den största skillnaden är att chauffören har ansvaret när det gäller att förflytta truppen med fordon mellan olika platser.
– Under den här övningen har jag även fungerat som vice gruppchef när en truppmedlem uteblev. Det innebar att jag tillsammans med gruppchefen fick vara med och till exempel bestämma var signalstationen skulle placeras.
Ibland brukar det finnas en hel del fördomar om chaufförerna. Peitsalo säger att han nog vet att det kan finnas en hel del fördomar om chaufförer men påpekar att var och en själv måste välja om man tänker leva upp till fördomarna eller inte. Man ska heller inte dra alla över samma kam, poängterar Peitsalo.
– Idag finns det fördomar om allt möjligt, därför är det helt upp till individen själv om man vill leva upp till fördomarna eller inte, tycker han.
Om det dock finns chaufförer som inte alls bryr sig och som till exempel inte alls tar säkerheten i beaktande så leder det snabbt till problem, menar Peitsalo.
Extraknäcker som lastbilschaufför vid sidan av studierna
För tillfället studerar Peitsalo vid Arcada. Han tycker själv att han haft stor nytta av lastbilskörkortet som han fick under sin militärtjänstgöring, då han nu kör lastbil vid sidan av studierna.
– Det finns alltid ett behov av chaufförer och utbudet av jobb är stort. Det innebär även en viss trygghet, eftersom det allt som oftast finns jobb.
För att få köra lastbil behöver man ha yrkeskompetens. Något som måste uppdateras med fem års mellanrum.
– När man är anställd på en arbetsplats brukar ofta arbetsplatsen stå för uppdateringen.
Dessutom måste man också ha ett färdskrivarkort, vilket också bör uppdateras med fem års mellanrum för att körtillståndet ska fortsätta att vara i kraft.