Coronatiden i militären ur hemmafrontens perspektiv

Anders och Johannas Wasström
Anders och Johanna Wasström har saknat ett fysiskt besök på brigaden, men de upplever att de fått mycket information via sociala medier. Bild: Oscar Ström

Rekryt Carl Wasström är hemma på sin första, knappt en vecka långa permissionen och sitter i traktorn då Nylands brigads informatör och beväringsgrafiker svänger upp på gårdsplanen.

Rekryt Wasström, eller Calle som han kallas till vardags, har tjänstgjort ett par veckor och menar att den första tiden i Dragsvik gått enligt förväntningarna. 

-Det som jag hörde på förhand av bekanta var nog lite överdrivet, säger Calle skrattande. 

-Jag har nog klarat mig bra eftersom jag har bra kondition från tidigare, menar Calle. 

Calles föräldrar Johanna och Anders har inte under de senaste åren haft så mycket kontakt med brigaden. Anders tjänstgjorde själv i Dragsvik för dryga trettio år sedan, och Johanna har också haft familjemedlemmar som tjänstgjort. 

-Men mycket har ändrat sedan dess, så inte kan vi säga att vi känt till hur det fungerar nuförtiden. Vi läste lite i Beväringsinfon som kom hem med posten, den är mycket informativ, så där kunde vi bekanta oss med vad som väntade Calle. 

Det goda med det onda

Att Calle rycker in under pågående coronapandemi ser de nästan enbart som något positivt.

-Man missar ingenting i det civila när nästan allting inhiberats. Vi har inte funderat på att det på nåt sätt heller skulle vara större risk för att det skulle spridas i militären, när man nu följt med utvecklingen. Det har nästan skötts bäst i militären så vi tycker nog det känns tryggt, säger Johanna och Anders. 

Calle, som till vardags spelar handboll, tycker är det enda negativa med coronan är att träningsledigheterna är indragna för tillfället. 

Carl Wasström. Bild: Oscar Ström

-Jag har många kompisar som ryckte in samtidigt och som är på samma kompani, så vi hänger mycket tillsammans. Eftersom jag bor i Raseborg skulle jag också ha kunnat ha nytta av kvällspermissionerna, vilket nu inte är möjligt, menar Calle. 

-Men å andra sidan är de som bor längre bort säkert nöjda med det här systemet att vara längre inne och sen ha längre permission än bara ett veckoslut så man hinner hem ordentligt, fyller Anders i. 

Johanna och Anders skulle förstås gärna besöka brigaden, vilket för tillfället inte är möjligt. De anhörigas dag, som vanligtvis arrangeras första söndagen efter inryckningen, har inte kunnat arrangeras pga. coronaläget. 

-Visst skulle vara roligt att besöka sin gamla enhet och äta munk på Soldathemmet. Men inte är det hela världen, konstaterar Anders. 

-Sen finns det sociala medier, via vilka man kan följa med vad som händer på brigaden, vilket är bra, konstaterar Johanna. 

På grund av rådande omständigheter är det tyvärr inte möjligt för anhöriga att följa med krigsmannaeden och -försäkran på plats i Dragsvik. Nylands brigad har även denna kontingent ett samarbete med Svenska Yle, så att tillställningen direktsänds och alla kan följa med den hemma från soffan. 

-På ett sätt är det ju bättre att kunna följa med via rutan, och då har man kanske bättre chans att se Calle. Om det annars skulle vara mycket folk och man inte står längst fram kan det hända att det skulle vara svårt att se något. Och nu när sändningen sparas så kan man ju spola tillbaka och kolla på nytt, säger Anders och Johanna. 

-Upplevelsen är ju inte densamma, men det finns nog fördelar med det här också, menar Anders.

-Eftersom Calle har önskemålet att få tjänstgöra som chaufför (347 dygn) så kanske vi har möjlighet att komma på besök senare, säger Johanna. 

Anders tillägger att han tycker att tiden i militären är mycket nyttig.

-Man lär känna mycket olika sorters folk, märker att det finns olika sorters människor och alla ska man samarbeta med. Jag har nog uppmanat de jag träffat som ska rycka in att vara ett år och ta ut så mycket som möjligt av tiden, säger Anders.