Beväringarna marscherade för den gröna baretten

Barettmarsch_9388-HM
Kustjägare ger sig iväg ut på barettmarschen. Foto Nylands brigad.

Den här veckan har Nylands brigads beväringar haft möjligheten att utföra den traditionella barettmarschen.

Marschen var cirka 70 kilometer lång, beroende på hur väl grupperna navigerade med karta och kompass. Marschen fick ta högst 30 timmar att utföra. För att minimera risken för spridning av coronaviruset gick man marschen i tre separata avdelningar och på olika dagar. 

Att kunna orientera är viktigt i en barettmarsch. Foto: Nylands brigad.

Under marschens gång blev beväringarna tilldelade uppgifter som till exempel att vada i midjedjupt vatten, skjuta stormgevär och vandra en sträcka i gasmask och skyddsutrustning. Beroende på hur väl uppgifterna utfördes kunde grupperna få sanktioner i form av bandminor att bära på. 

Mina egna tankar efteråt var att barettmarschen var en tung men givande upplevelse. Om det finns någonting jag lärde mig av att gå 70 kilometer, bärande på stridsutrustning och en fullpackad ryggsäck, så var det att man orkar mer än man tror. Det som gällde under marschen var att inte tycka synd om sig själv och att fortsätta gå, även när man helst av allt velat lägga sig på marken och ge upp.

Undersergeanterna Albrecht och Berg ger instruktioner vid starten. Foto: Nylands brigad.

Den gröna baretten har delats ut på Nylands brigad från och med 1990 och har traditionellt varit ett kännetecken för kustjägar- och specialtrupper världen över. I år hölls barettutdelningen enhetsvis på grund av de rådande omständigheterna.