Utrikeskorrespondent Antti Kuronen har följt kriget i Ukraina på nära håll – “Finland har gjort rätt analys”

Fanbäraren Antti Kuronen
Antti Kuronen har mångårig erfarenhet från att rapportera från krigsdrabbade områden och har tidigare rapporterat bland annat från det syriska flytkinglägret Al-hol. Han ser Rysslands anfall mot Ukraina som ett hot mot europeisk frihet och demokrati. Foto: Privat

Yles utrikeskorrespondent Antti Kuronen har rapporterat från Ukraina ända sedan Ryssland inledde anfallskriget i februari 2022. Trots att Kuronen tvingats bevittna många väldigt tragiska livsöden har han också sett en hel del positivt i Ukraina.

När Ryssland i februari 2022 inledde sitt anfallskrig mot Ukraina var det många ukrainare som tvingades fly från sitt hemland. Yles utrikeskorrespondent Antti Kuronen gjorde resan åt det motsatta hållet och åkte till Ukraina för att kunna rapportera om händelserna på plats och ställe. Han betonar att det är väldigt viktigt att det finns utländska journalister på plats på konfliktdrabbade områden. 

-Det är lätt för folk att tro att det i dagens läge finns information tillgänglig om allt, men så enkelt är det inte. Ibland måste man helt enkelt vara på plats, diskutera med människor och komma till egna slutsatser. Utan journalister på plats skulle man inte få all information, säger Kuronen.

Kuronen är en prisbelönt journalist som har en lång karriär som utrikeskorrespondent på krigsdrabbade områden bakom sig, bland annat i det syriska flyktinglägret Al-hol. I Ukraina har han varit verksam i perioder sedan Rysslands annektering av Krimhalvön år 2014 och konflikten mellan Ryssland och Ukraina som inleddes i Donbassregionen samma år. 

Tidigare varvade Kuronen jobb i Ukraina med rapportering från andra konfliktdrabbade områden, men efter att det fullskaliga anfallskriget inleddes har hela hans fokus legat på Ukraina. 

-Det här är ett av de största hoten någonsin mot europeisk frihet och demokrati. Det är otroligt viktigt att fortsätta rapportera från och stödja Ukraina, för den här försvarskampen är inte slut ännu.

Viktigt att känna rädsla

Under krigets första månader fick finländarna dag efter dag se Antti Kuronen rapportera lugnt och sansat i tv-nyheterna, trots att han ofta befann sig på områden nära stridens hetta. Enligt Kuronen blir han inte panikslagen i farliga situationer, men påpekar samtidigt att rädsla är en viktig känsla när man jobbar på farliga områden. 

-Det viktigaste är att man kan känna av situationen och fatta beslut hela tiden, något som kommer med erfarenhet. De farligaste situationerna jag var med om var säkert under mina första år som krigskorrespondent, när jag kanske var mer ivrig än förnuftig, säger Kuronen.

Att rapportera från Ukraina upplever Kuronen som ett tacksamt uppdrag jämfört med många andra konfliktdrabbade länder, eftersom västerländska medier är välkomna och uppskattade där. Han påminner om att journalister som rapporterar från krigszoner är helt beroende av de militära styrkor som kontrollerar området i fråga för att kunna ta sig till de ställen där det händer. Han upplever att den ukrainska armén oftast varit välvilligt och hjälpsamt inställd. 

-Det är viktigt att komma ihåg att inte en enda riktig västerländsk journalist har kunnat rapportera om vad som händer på den ryska sidan. På den ukrainska sidan kan journalister arbeta förhållandevis fritt.

Kände stor ilska

Som journalist på ett krigsdrabbat område är det inte ovanligt att tvingas bevittna fruktansvärda syner och tragiska livsöden. Antti Kuronen har under krigets gång sett allt från massgravar till människor som förlorat sina hem och bor i bombskydd. Han berättar att han känt stor sorg eftersom kriget drabbat miljontals oskyldiga människor. När Ryssland inledde sitt anfallskrig var den starkaste känslan ändå ilska. 

-Jag var väldigt arg. Det kändes så orättvist, dumt och fel av Ryssland på alla sätt och vis, suckar Kuronen.

Trots allt lidande en krigskorrespondent tvingas bevittna under sina uppdrag brinner Kuronen ännu för att resa till konfliktdrabbade områden och rapportera därifrån. Han upplever att det är journalisten inom honom som vill berätta åt omvärlden vad som egentligen händer. 

-De första åren tyckte jag också att det var väldigt spännande att få åka ut och se världen, men så är det inte riktigt längre. Men om det händer något stort som är viktigt att berätta om vill jag åka dit, förklarar Kuronen.

Finland väl förberett

Under sin tid i Ukraina har Kuronen också upplevt mycket positivt. Han har sett ett folk som tillsammans stridit för att försvara sitt land. I början av kriget var Ryssland nära att ta över Kiev, men det ukrainska försvaret lyckades tränga iväg dem, vilket gav väldigt mycket hopp åt ukrainarna. Något annat som gett det ukrainska folket hopp och tilltro är faktiskt det finska vinterkriget.

 -Att ett så litet land som Finland kunde stå emot stora Sovjetunionen inspirerar Ukrainarna och ger dem hopp om att de också ska kunna besegra Ryssland, berättar Kuronen.

Ur ett finskt perspektiv har kriget enligt Kuronen också fört med sig goda nyheter. Han anser att krigföringen Ryssland bedriver har varit exakt sådan som den finska försvarsmakten förväntat sig och förberett sig för. De vapen som varit viktigast och effektivast för den ukrainska armén är enligt Kuronen också vapen som Finland har investerat i. 

-Finland har gjort rätt analys och förberett sig mycket väl. Om Ryssland hade anfallit Finland istället för Ukraina hade vi varit redo, konstaterar han.

Antti Kuronen tjänstgjorde själv vid Nylands brigad i kontingent 3/89. Vid den tiden skulle kustjägarutbildningen flytta från Obbnäs till Dragsvik och han placerades i en grupp som skulle testa den nya utbildningen och alla dess övningar. 

-Under sommarmånaderna var vi på terrängövning varje vecka. På veckosluten hade vi permission, minns Kuronen. 

Förutom kustjägarutbildningen skickades Kuronen även på pionjärutbildning till östra Finland i några månader. Han anser att han haft nytta i sitt yrke av det han lärde sig i militären.

 -Jag var aldrig särskilt intresserad av krig och vapen, men under min beväringstid kom jag i kontakt med väldigt många olika slags vapen. Det hjälpte mig att förstå krigföring lite bättre, vilket är viktigt som krigskorrespondent.

————————

Namn:  Antti Kuronen:

Ålder: 52

Familj: Fru och två barn

Bor: I Helsingfors

Gör på fritiden: Är med sin hund. På sommaren blir det mycket stugliv i östnyländska skärgården.

Tjänstgjorde i kontingent: 3/89, vid Nylands brigad. Gjorde också en del av sin tjänstgöring vid Koria pionjärbataljon.