”Skicklighet, samarbete och vilja” – General Timo Kivinen inspekterade Nylands brigad

FB_IMG_1597826038879
Foto: Joni Neuvonen/Försvarsmakten

General Timo Kivinen inspekterade och besökte Nylands brigad en solig dag i juni. I programmet ingick bland annat att stifta bekantskap med bevärings- och båtförarutbildningen, JEHU-klassens båt och pågående hemförlovningsarrangemang i rustförrådet. Fanbäraren hade möjligheten att få en kort pratstund med generalen, på svenska.

General Kivinens, såväl allmänna som militära intryck, var att både brigadens beväringar och personal har en bra inställning till sin tjänstgöring och sitt jobb.

– Brigaden gör ett bra jobb och kusttrupperna har en hög kompetensnivå, konstaterade general Kivinen under sitt besök.


På frågan hur han skulle beskriva Nylands brigad med tre ord var svaret – skicklighet, samarbete och vilja.


General Kivinen har besökt Nylands brigad flera gånger tidigare.

– 2016 besökte jag Syndalen och övningen BALTOPS, som då pågick. Det var en mycket bra internationell övning.

– Senast var jag i brigaden i januari då jag deltog i Trettondagsbalen, en festlig tillställning som var utmärkt arrangerad, berättar Kivinen.


En annorlunda vår bakom

Redan från början av coronapandemin har Försvarsmakten noggrant följt med läget och bedömt utvecklingen. Så här efter några månader konstaterar general Kivinen att åtgärderna som vidtagits varit lämpliga, och att det gått bättre än man i början kunde befara. Erfarenheterna visar att planeringen och genomföringen har lyckats lika bra som i en militär kris.

– Vi har fått värdefulla erfarenheter och lärt oss sådant som vi kan ha nytta av i framtiden, t.ex. gällande övningsverksamheten och decentraliseringen av arbetet, konstaterade Kivinen.


General Kivinen fick en pratstund med bland annat beväringar från 1. Kustjägarkompaniet, som hade fysisk fostran på schemat då de träffades vid hinderbanan i Dragsvik. Till de beväringar som skulle hemförlovas önskade general Kivinen framgång i det civila livet och i reserven samt tackade för deras insatser under tjänstgöringen som bidragit till finländarnas säkerhet.