De håller Syndalen i skick – och plockar upp ditt skräp efter dig

De håller Syndalen i skick  – och plockar upp ditt skräp efter dig
Brandberedskapen måste upprätthållas. Från vänster: Nils-Emil Ahlgren, Joel Norrbygård, Cevin Sundström, Albin Backman och Matias Klåvus. Foto: Benjamin Granfelt.

En kommenderingsplats vid Syndalen är unik. För några beväringar är Syndalen den huvudsakliga tjänstgöringsplatsen där de ansvarar för underhållsarbeten.

Syndalen vid Hangö udd är ett välkänt område för både beväringar och reservister vid Nylands brigad. Det är platsen där de flesta militära övningar och läger ägt rum under årens lopp.

För tillfället tjänstgör fem beväringar som kommenderingsmän i Syndalen. På brigaden kallas de allmänt för ”Syndalstroll”. De fem beväringarna som nu tjänstgör i Syndalen är jägare Albin Backman, jägare Joel Norrbygård, jägare Nils-Emil Algren, jägare Matias Klåvus och jägare Cevin Sundström. Backman och Sundström är chaufförer.

Till arbetsuppgifterna hör främst underhåll av det militära området, men också skjutbanan vid Baggby är en del av deras ansvarsområde. Det är vanligtvis beväringarnas närmaste förman, båtsman Bo Sundström, som ringer och ger uppgifter för dagen.

–Våra arbetsuppgifter kan variera mycket från dag till dag. Ingen dag är den andra lik. Om jag skulle räkna upp alla uppgifter vi håller på med skulle jag hålla på i minst en vecka, säger Backman med ett skratt.

Att tjänstgöra som kommenderingsman i Syndalen är inte en tjänst som beväringar kan söka till, utan det är något man blir vald till. De flesta som väljs till Syndalen har en praktisk bakgrund. Nuvarande kommenderingsmän har en bakgrund som bland annat bilmekaniker, lantbruksföretagare, maskinmästare och husbyggare. Som kommenderingsmän i Syndalen kan de tillämpa sitt yrkeskunnande i kommenderingsuppdragen.

Jägare Matias Klåvus visar hur man byter batterier. Foto: Benjamin Granfelt.

–En praktisk bakgrund är inte ett krav för att klara av arbetsuppgifterna. Jobbet är lätt att lära sig, och med god samarbetsvilja och attityd kommer man långt, säger Backman.

Klåvus tillägger att antalet beväringar som tjänstgör i Syndalen har varierat från år till år, just nu är de fem stycken.

–För tillfället tjänstgör manskapet i 165 dygn medan de som fungerar som chaufförer tjänstgör i 347 dygn. Tidigare tjänstgjorde manskapet i Syndalen i 255 dygn, men för ett par år sedan ändrades det till 165 dygn. När manskapet ännu tjänstgjorde i 255 dygn fick beväringarna en längre brandsläckningsutbildning som gav dem vapenslaget som räddningsmän.

Dygnet runt i beredskap

Beväringarna bor i ett eget hus i Syndalen där de har egna rum och ett gemensamt kök. På gårdsplanen står traktorer, en grävmaskin samt en lastbil och brandbil. Det är endast chaufförerna som får köra fordonen.

Beväringarna är under hela sin tjänstgöring åtskilda från resten av brigaden. De kommer till brigadområdet enbart då de besöker Soldathemmet, ansöker om permission eller behöver ta en sväng via rustförrådet.

–En vanlig dag börjar ungefär sju-tiden på morgonen, men vanligtvis har vi en som stiger upp tidigare för att koka kaffe. Maten kommer regelbundet med ordonnans från brigaden. Ibland får maten vänta om det finns mycket jobb att göra, säger Algren.

Endast chaufförerna får köra med fordonen. Bakom ratten jägare Albin Backman. Foto: Benjamin Granfelt.

Kvällstjänst är inte främmande för kommenderingsmännen. Området måste alltid hållas i funktionsdugligt skick, eftersom flera olika truppförband använder sig av området för militära övningar, inte endast Nylands brigad. Därför förväntas det att man arbetar tills uppgiften är klar.

Kommenderingsmännen kan till exempel göra underhållsarbeten på Syndalens lägerområde, vid Syndalens hamn eller Baggby skjutbana. De plockar upp skräp från naturen, gräver diken och lappar vägar med grävmaskin, sågar upp nedfallna träd samt radar upp ved som levereras till lägerområdet.

–Nedskräpningen i Syndalen har blivit värre för varje år som gått. Jag har jobbat i snart 20 år vid Nylands brigad, de senaste 15 åren som förman i Syndalen, och aldrig tidigare har det sett ut som det gör just nu. Alla sorters avfall som beväringarna lämnar efter sig ökar hela tiden. När kommenderingsmännen sedan plockar upp det efterlämnade skräpet gör de sitt bästa för att sortera skräpet så noggrant som möjligt, berättar båtsman Sundström.

Brandmän vid behov

Underhållsarbetet varierar beroende på årstiden. Under vinterhalvåret är snöarbete på tapeten. Då skottar kommenderingsmännen snö och plogar det militära områdets vägar och skjutbanor. Under sommarhalvåret är brandsläckningsarbetet mer aktuellt.

–Under en torr och varm sommar börjar det lätt brinna i skogen. Därför måste vi vara i beredskap dygnet runt. Då en brand bryter ut rycker vi ut för att släcka elden även om det skulle vara mitt i natten, säger Norrbygård.

Brandbilen måste alltid stå redo för utryckning, förevisar Joel Norrbygård. Foto: Benjamin Granfelt.

Ifall branden upptäckts inom några timmar släcker kommenderingsmännen elden självständigt. Vid behov samarbetar de med räddningsväsendet, men oftast klarar de av att släcka bränderna själva. För att upprätthålla brandberedskapen kan de vara i beredskap en eller flera helger i sträck.

Schemat skiljer sig från resten av brigaden och är knutet till lägerdagarna. Ett läger är en arbetsmässigt intensiv period. Under lägerdagarna finns de alltid till förfogande ifall att underhållsarbeten skulle uppenbara sig på lägerområdet. Ingen kvällspermission är tillåten för kommenderingsmännen under lägerdagarna. Då det inte är något läger på gång fokuserar de på underhåll av lägerområdena. Detta kan exempelvis innebära att transportera målanordningar till skjutområden och plocka upp efterlämnat skräp.

Värdefull natur skyddas

Syndalen är ett cirka 1 900 hektar stort militärt övnings- och lägerområde, där så gott som hela området används till Försvarsmaktens verksamhet. Det är Forststyrelsen som äger skogen medan Försvarsmakten arrenderar den. Forststyrelsen följer en skogsbruksplan i samråd med Försvarsmakten. Skogsbruksarbeten utförs då Försvarsmakten inte har verksamhet på området.

Syndalen är känd för sin biologiska mångfald och är hem för flera sällsynta arter.

–Den södra delen av Syndalens militära område är fredat och där växer naturskog. Inga civila personer är tillåtna på detta område och inga militära övningar utförs på området. Där finns flera örnbon, och också hökar har sina bon där. Det finns även sjöfåglar och sällsynta skalbaggar i Syndalen. De tre sällsynta skalbaggsarterna är gulfläckig praktbagge, tallrödrock och kantad gulhalsbock, säger båtsman Sundström.

Bland Syndalstrollen är det viktigt att visa miljöhänsyn i sitt arbete. I alla delmoment tar de miljön i beaktande.