Det råder ingen tvekan om kökspersonalens iver och engagemang att i alla lägen finnas där och stödja brigadens beväringar med god och näringsrik mat. Fanbäraren träffar Annukka Knuutinen som är restaurangchef och Louise-Marie Salmi som arbetar i köket.
Arbetssättet har förändrats
Precis som mycket annat så har arbetssättet i köket förändrats en hel del under de senaste decennierna. På frågan hur arbetssättet förändrats med åren skrattar både Knuutinen och Salmi till och svarar att det nog är väldigt mycket, och om man skulle räkna upp allt skulle man lätt kunna fylla en hel bok. Några anmärkningsvärda exempel är ändå att köttet för många år sedan styckades av en person som arbetade som köttstyckare i köket. Idag finns det inte längre någon köttstyckare, utan köttet kommer färdigt styckat till köket. Salmi nämner också den så kallade “potatisteatern”. Idag kommer potatisen färdigt skalad till köket. Det har den inte alltid gjort och då var det minsann mer arbete.
På 1990-talet kom självbetjäningslinjerna. Tidigare dukade man enskilda sexpersonersbord med tallrikar och kärl med mat. De olika enheterna åt då enhetsvis i matsalen. Då skulle borden snabbt dukas av för att dukas på nytt innan nästa enhet kunde komma in i matsalen för att äta. Så visst underlättar självbetjäningslinjerna verkligen vardagen i matsalen enormt. Nu tar beväringarna mat åt sig själva och städar upp efter sig själva. Förr fick man även röka i matsalen, men det behöver knappast nämnas att det inte är något man får eller gör längre. Efter att en stund ha diskuterat hur arbetet tidigare sett ut börjar vi lite spontant fundera på framtiden, hur kommer arbetet att se ut om, låt oss säga 30 år?
– Kanske robotar i köket, funderar Salmi. Hon får medhåll av Knuutinen som säger att det på vissa ställen redan finns robotar som sköter disken i köket. Man får väl bara vänta och se, säger de. En sak är i alla fall Salmi och Knuuttinen båda övertygade om, så länge Försvarsmakten finns så kommer deras jobb att finnas kvar.
– För soldaterna marscherar inte många meter med tom mage, säger Salmi.

Kökspersonalens vardag
I Garnisonsrestaurangen Creutz arbetar sammanlagt 25 personer med att tillreda och servera mat till beväringarna på brigaden alla dagar i veckan. Personalen jobbar i fyra olika skift. Det första skiftet börjar klockan 05:00 på morgonen och dagens sista skift slutar klockan 21:15 på kvällen.
– Schemat brukar ofta anpassas så att man till exempel inte ska behöva ha morgontur dagen efter att man haft kvällstur och så vidare, säger Knuutinen.
Det handlar om över tusen matportioner som ska tillredas i köket varje dag, vilket i sig själv säger att personalen i köket varje dag har väldigt mycket att stå i. När jag frågar vad det bästa med deras arbete är svarar både Salmi och Knuuttinen att de gillar allt med sina jobb, men om de verkligen måste välja något så är det utan tvekan att få finnas där och se till att beväringarna får mat.
– Personalen trivs verkligen med jobbet, säger både Knuutinen och Salmi. De är också noga med att poängtera att kökspersonalen verkligen är här för beväringarnas skull och att de verkligen brinner för att förse beväringarna med bra och näringsrik mat för att de ska orka med sina tjänstgöringsuppgifter.
Näringsrik mat och specialdieter
När man tillreder mat till beväringar med ett stort näringsbehov är det av största vikt att maten är tillräckligt näringsrik och innehåller tillräckligt av alla näringsämnen.Därför är det relevant att fråga hur det påverkar arbetet i köket. Knuutinen och Salmi berättar att de jobbar med olika recept där det på förhand är uträknat att maten ska innehålla tillräckligt av alla näringsämnen som behövs. Därtill har också de enskilda enheternas fältväblar möjlighet att beställa något litet tillägg, till exempel något mellanmålskex eller dylikt om de anser att det behövs. Det är ofta mer aktuellt i de fall när beväringarna äter måltider ute i terrängen, i samband med olika läger eller andra övningar i skogen.
Idag är det även flera beväringar som har olika specialdieter, vilket också kökspersonalen märker av i köket. Salmi säger att antalet beväringar med specialdieter nog har ökat under de senaste åren. Idag har ungefär fem procent av beväringarna på brigaden någon specialdiet. I köket finns dessutom varje dag en kock som arbetar som dietkock.
Matsalsbyggnaden 50 år
I februari 2025 fyller matsalsbyggnaden 50 år. Därför är det relevant att fråga hur utrymmet motsvarar behovet.
– Köket är nog tillräckligt stort och det finns tillräckligt med utrymme att arbeta, säger Knuutinen.
– Det finns också tillräckligt med kylkapacitet och ett tillräckligt stort lager, poängterar Salmi. Så nog motsvarar köket på alla sätt behovet som finns när man ska förse ett tusental hungriga beväringar med god och näringsrik mat.