Årets Meritaitokilpailu bjöd på mera kvalitet än kvantitet

Meritaito 2
Mark Lindholm tävlar i pistolskytte. Axi Holmström övervakar, Bernt Ehrnrooth och Derek Breitenstein väntar på sin tur. Foto: Mika Kuutti.

Marinreserven ordnade igen den intressanta tävlingen Meritaitokilpailu som arrangerats sedan 1953. Tävlingen har därmed långa traditioner och är väl ansedd bland reservister och Marinen.

Tyvärr lyckades Marinreserven inte mobilisera många tremannalag; i år deltog tre lag, men glädjande nog ställde Nylands Brigads Gille upp med två av dessa. Det ena, De Blåa bestod av Stefan Brandt, Tom Degerlund och Patrik Hertsberg. Laget Pink Panther bestod av Derek Breitenstein, Mark Lindholm och Bernt Ehrnrooth. Det tredje laget var sammansatt av Merireserviläiset, Helsingin Reservimeriupseerit och Pelikaanikilta (Tommi Jalo, Marko Vuorinen och Visa Jokelainen).

Tävlingen var nedbantad till en dag, lördagen den 12 september, för att undvika en övernattning på Sjökrigsskolan. Covid-19 läget begränsade även i övrigt i någon mån uppgifterna. Arrangörerna under ledning av Mika Kuutti hade i alla fall gjort ett gott arbete för att tävlingen skulle vara intressant och nyttig för deltagarna.

Under förmiddagen planerades en rutt utanför Helsingfors för att under dagen köras med Försvarsutbildningsföreningens (MPK) L-båtar Lavansaari och Kuivasaari. I tävlingen ingick också skytte med ekovapen och en intressant övning i första hjälpen. Den efterlängtade simulatorkörningen med ett robotfartyg kunde tyvärr inte genomföras på grund av Marinens begränsningar.

Patrik Hertsberg, Stefan Brandt och Tom Degerlund planerar dagens rutt. Foto: Mika Kuutti.

Det sammansatta laget lyckades ta det förnäma första priset, medan Gillets Pink Panther kom på andra plats och De Blåa tätt efter på bronsplats.

Nylands Brigads Gille är den största medlemsorganisationen i Marinreserven och därmed var det glädjande att Gillet ställde upp med två lag. För deltagarna var det nyttig övning, trevlig samvaro och ett fint tillfälle att testa sina kunskaper på flera maritima områden.