_58A5576

Vi går mot bättre tider

När du läser rubriken tänker du nog att gode pastorn är ute och cyklar, så som världen ser ut idag, men låt mig förklara. Tänk på alla som nu avslutar sin tjänstgöring och snart har vi vinter, vår och sommar igen, definitivt bättre tider tycker de flesta av oss.

Lika definitivt är livet mer komplext än så. Det gångna året har inte varit lätt och framtiden ser inte så lätt ut heller, men jag vill fästa blicken på vad vi fäster vår blick på.

Jag har ofta använt en slogan från en gammal reklam. Ett resebolag sålde sina resor med orden “du orkar bättre då du har något att se fram emot”. 

Vad fäster vi vår blick på? En meningsfull uppgift, en vän, nästa kaffestund eller kanske en kommande semester eller ledig helg. Vad håller igång dig och inspirerar dig mitt i livets tramp, glädje och oundvikliga besvär?

Sedan februari har jag ofta fått svara på frågan “hur bevara sin ro mitt i allt det vi ser omkring oss”. Det finns en historia om en ung man som blev tillfrågad av en predikant om sina planer för livet. Efter varje skede han beskrev fick han frågan “vad sen”? När han till slut kom till sista hållplatsen fick han på nytt frågan “vad sen”?

Att ha ro inför den frågan är avgörande. Den sätter allt det övriga vi bekymrar oss för i ett nytt ljus. De sakerna blir inte oviktiga eller nödvändigtvis ens enklare att lösa men de blir viktiga på ett annat sätt.

Sedan finns det erkänt mycket i vår värld som vi har så svårt att förstå, smärta, lidande, sorg och död. Vi frågar lätt, var är Gud? Julen påminner oss om att Gud i alla fall inte är likgiltig för vad det är att vara människa. Han steg ner, Han känner livet, lidande och t.o.m. död, Hans uppståndelse ger oss hopp. Mörkret har inte sista ordet.

Jag har ofta tänkt på dem som stred på våra fronter för många år sedan och dem som idag strider för rätt och rättvisa. För att orka måste du bevara tron på att rätt och rättvisan skall segra även om du själv inte skulle få se det.

Julen ger oss detta hopp. I Jesusbarnet öppnas för oss den nåd som är dörren till det bästa som finns, ett liv i gemenskap med Gud här och nu och i evighet. 

Vi vet inte hur livet kommer att gå. Det är inte alltid lätt, men Julen ger oss ett löfte, Gud går med oss och rätt och rättvisa skall segra. Vi får gå mot bättre tider.

Till slut ett annat uttryck jag brukar köra med: “vad du än gör, kör försiktigt”, särskilt så här kring Jul, för Du och De omkring Dig är så oerhört värdefulla.

God och fridfull Jul!