Internationella Fyradagarsmarschen i Nijmegen, som ofta förkortas till “Nijmegenmarschen”, är den största internationella långdistansmarschen i världen. Under marschen går man ungefär 160 kilometer i militärklassen, och om man är en man under 50 ska man även bära tio kilogram packning på sig. Marschen ordnas varje år i staden Nijmegen i Nederländerna, och sker alltid den tredje veckan i juli. Marschen är över hundra år gammal och har vanligtvis runt 45 000 deltagare.
Marschens början
Den första fyradagarsmarschen ordnades år 1909 av en nybildad grupp vid namn Kungliga Nederländska förbundet för fysisk fostran. 306 personer deltog, varav de flesta var soldater. På den tiden arrangerades marschen i olika städer varje år, ända fram till 1924, då Nijmegen blev den permanenta startplatsen. År 1928 fick även utländska lag möjlighet att delta.
Mängden deltagare fortsatte att öka med åren, och efter andra världskriget växte evenemanget avsevärt. I början av Nijmegenmarschen var det bara runt ett dussin deltagare som var civila, men nuförtiden består deltagarna av ungefär nittio procent civila människor.
Marschen ger upphov till mycket samarbete mellan alla de länder som representeras. Bland annat all den sjukvårds- samt rastplatspersonal som finns på området samarbetar mellan nationaliteter. Sverige, Norge, Danmark och Finland har ett unikt nordiskt samarbete som består av gemensamma rastplatser och gemensam sjukvård för deltagarna från dessa länder. Finland har varit en del av samarbetet sedan 2018 och ett flertal finländare från hela landet utför marschen varje sommar.
En av de ungefär hundra finländare som brukar delta i marschen är Jesper Wikström från Jakobstad. Han arbetar i försäkringsbranschen, har tjänstgjort i Dragsvik och har gått Nijmegenmarschen varje år som den har ordnats sedan 2018.
Wikström tjänstgjorde i Nylands brigads kontingent 2/97. Under sin tid som beväring tjänstgjorde han som räknare och signalunderofficer i granatkastarkompaniet, och efteråt bestämde han sig för att fortsätta tjänstgöra som avtalssoldat. Nuförtiden är han medlem i Nylands Brigads Gille, specifikt i Norra Österbottens lokalavdelning, och hans militärgrad är överfältväbel i reserven.
-Att bli medlem i gillet kändes som en naturlig utveckling, eftersom jag trivdes bra i militären. Jag har varit aktiv i reservistförbundet, MPK och landskapstrupperna. Jag var på en repetitionsövning förra veckan, och snart far jag på en till! Det hela är väldigt annorlunda än tiden som beväring. Det finns mycket som är intressant och många kurser som man kan ha nytta av i det civila livet, säger Jesper Wikström
Marschen sprider sig till Finland
Det var 20 år sedan Wikström fick höra om Nijmegenmarschen för första gången. Han deltog i det internationella vandringsevenemanget Vasa Marsch och träffade några utländska militärer som hade gått Nijmegenmarschen.
-Det fanns flera i Finland som var intresserade av marschen, men det fanns inget organiserat sätt att delta. Det fanns till exempel inget nordiskt samarbete med Finland. På försvarsdagen 2017 träffade jag Joel Sjögren, en aktiv medlem i gillet. Joel berättade att MPK skulle dra igång en officiell finsk delegation, och 2018 blev det verklighet.
Kamp Heumensoord är ett militärt läger som byggs varje sommar i Nijmegen för att inkvartera deltagarna i Nijmegenmarschen. Det byggs av det holländska försvarets ingenjörstrupper och är deltagarnas centrum i evenemanget.
-Det finns mattält, duschtält, partytält och toaletter. Det är väldigt bra inkvartering, man lever som en kung! Hela lägret är som en stor karneval. Det finns mycket musik och hålligång, och man träffar många människor från området och andra länder.
Det finns två sätt att utföra marschen: i ett lag eller individuellt. Lagen består vanligtvis av cirka 20 personer, men man kan ändå gå tillsammans med andra fastän man utför marschen enskilt. Man ska gå ett antal kilometer vtarje dag, inom en viss tidsgräns. Man börjar vanligen vandra redan efter halv fem på morgonen. När man har nått i mål kan man äta, duscha och vila.
-Vanligtvis brukar man äta lite och ta en powernap innan man börjar ta en titt runt området. Klockan nio äter man igen och börjar gå och lägga sig. Klockan tio släcks lamporna. Man får så mycket sömn att man klarar sig, men man kan nog vara trött ibland. När man går på gatorna brukar åskådarna bjuda på snacks och vatten. Det finns även nordiska punkter där man kan få en lätt lunch, och om det inte räcker går det att köpa från butikerna som man går förbi. Man kan även doppa hatten i vatten om man behöver svalka sig!
Ett givande och annorlunda evenemang
Nijmegenmarschen är en unik upplevelse som skiljer sig från andra vandringsevenemang. Förutom den stora mängden deltagare är även festligheterna runt själva marschen karakteristiska för den. Konserter, parader och fyrverkerier omger själva vandringsrutten.
-Man ser alltid folk överallt och man träffar många trevliga människor. Sammanhållningen är någonting som gör marschen speciell. Det finns en viss känsla vid Kamp Heumensoord som kan jämföras med känslan jag hade vid stora scoutläger när jag var ung. Det hela är både en trevlig resa och en utmaning. Det är mycket bättre än att resa och bara ligga på stranden varje dag!
När man slutligen når målet får man en medalj som belöning. Vilken sorts medalj man får beror på hur många år man har deltagit i marschen. Det militära målet kommer
några kilometer före det civila, men om man vill så kan man ännu gå det officiella upploppet Via Gladiola – en folkfest utan dess like.
-När man går Via Gladiola blir man så fylld med adrenalin och endorfiner att man gladeligen går den sista sträckan. Man möts av orkestrar och en hejande publik som snabbt gör en pigg igen. Om man har tur kan den holländska kungen till och med stå vid målet, men det har jag inte varit med om ännu.
Om man är intresserad av Nijmegenmarschen är det inte svårt att delta. Man måste bara se till att man har förberett sig inför själva tillfället. En av de största anledningarna till varför folk avbryter marschen är vätskebrist, skavsår och värmen.
-Man kan börja med att promenera själv och träna. Det finns flera lokala marscher som ordnas, där man kan välja olika sträckor som man vill gå. Det finns mycket information och många tips på internet, bland annat på olika diskussionsforum. Det är ingen raketvetenskap egentligen, man behöver bra skor och bra strumpor, och man kan tejpa eller använda talk på sina fötter. Det som passar för dig, helt enkelt.
Att anmäla sig är inte heller komplicerat. Det lönar sig att hålla koll på MPKs händelsekalender och följa med de olika tillställningarna som arrangeras. Anmälningen till Nijmegenmarschen brukar dyka upp i början av året.