Magnus Londen samlade ihop 175 000 euro för Ukraina – körde ner terrängbilar och generatorer

6d27fbd1-

Magnus Londen hade länge haft en känsla av att han borde göra någonting för att hjälpa det krigsdrabbade Ukraina. Efter en resa till Kiev bestämde han sig för att det var dags att sluta fundera på saken och istället skrida till verket med projekt Karavanen.

Magnus Londen åkte i november 2022 till Ukraina för att med egna ögon kunna se hur vardagen ser ut i ett krigsdrabbat land. Sedan kriget började hade han känt sig frustrerad och deprimerad över vad som pågick där och han valde därför att tillbringa en vecka i Kiev. Londen gjorde resan av journalistiska skäl och poängterar att man för tillfället inte ska göra turistresor till Ukraina. Själv ville han skriva om vad som försiggår och tala med människor som lever med kriget ständigt närvarande.

 -Jag försökte tala med så många människor som möjligt och de flesta var genast villiga att diskutera med mig. Ukrainarna vill att omvärlden ska se vad som händer i deras land.

Londen beskriver sin vistelse i Ukraina som skrämmande och tragisk men också hoppingivande. Vardagen i Kiev ser på många sätt ut som i en vanlig stad. Kollektivtrafiken är igång, folk äter på restaurang och klädbutikerna är öppna. Han påminner ändå om att kriget självfallet präglar livet i Ukraina. Han medger att den första natten i Kiev var skrämmande eftersom det blev flyglarm. 

Att se hur enade ukrainarna var och hur de vägrade att underkasta sig fann Londen otroligt inspirerande. Han beslöt sig för att göra något konkret för att hjälpa dem. Den utlösande faktorn var när mannen som tog hand om praktiska arrangemang och fungerade som tolk under hans resa sa att omvärlden kommer att glömma bort ukrainarna. 

-Vid krigets ettårsdag kommer här vara fullt av journalister som skriver om kriget, men efter det kommer ni att glömma oss, sa han. Jag fick en känsla av att det i värsta fall kan stämma, men bestämde mig för att det inte får bli så. Det var det som triggade mig att faktiskt göra något istället för att bara tycka synd om ukrainarna.

Samlade in tre gånger mera än målsättningen

Londen valde följaktligen att starta projektet Karavanen. Han hade sett ett nyhetsinslaginslag om en person som köpte in bilar till Ukraina och insåg att det var nästan vem som helst skulle kunna göra det. Han tog kontakt med en kompis med bra kontakter vad gäller bilar och frågade om möjligheten att fixa en bil. Kompisen svarade att han inte kan fixa en bil gratis men att Londen kan få bilen billigare eftersom ändamålet var så gott.

Magnus Londen (till höger) och Kostja, hans ukrainska fixare, i Kostjas datja (sommarstuga). Foto: Privat.

Londen valde att fråga ett dussin av sina närmaste vänner ifall de ville bidra med pengar för att införskaffa en bil samt generatorer för att hjälpa Ukraina, och alla tyckte att det var en bra idé och donerade olika stora summor. För pengarna de samlat in kunde Londen köpa en terrängbil och fylla den med utrustning, som han tillsammans med en kompis körde ner till den ukrainska gränsen i Polen.

-På vägen hem talade vi om hur lätt det faktiskt var att hjälpa. Det vara bara att göra det istället för att gå runt och säga att man borde göra det. Det gäller egentligen alla saker i livet, konstaterar Londen.

Londen bestämde sig således för att skala upp projektet och startade en allmän insamling för att kunna köpa in fler bilar och generatorer samt sjukvårdsutrustning till Ukraina. Målsättningen var att samla in 50 000 euro, vilket Londen medger att han kände att var ett svårt mål att uppnå. Människors villighet att hjälpa överskred ändå alla hans förväntningar. På två veckor fick projektet Karavanen in över 150 000 euro och den slutgiltiga summan blev 175 000 euro.

-Det var nog ganska overkligt. Jag var redan nervös för min målsättning på 50 000 euro, men plötsligt fick vi in massor med pengar, berättar Londen.

Behovet av terrängbilar är stort

Till en början var det ungefär femton personer som tog sig an att samla in pengar och spred budskapet åt sina bekanta. Londen talade också om projektet i radio för att få större spridning. Han upplever att orsaken till att folk var så villiga att donera är att de visste exakt vad pengarna skulle gå till.

-Eftersom alla visste vem som skulle köra ner, när det skulle göras och vad som skulle införskaffas blev det väldigt konkret. Varenda cent gick till rätt ändamål eftersom det inte uppstod några administrativa kostnader, förklarar Londen.

Projektet hade en tydlig tidtabell, en offentlig redovisning och de som donerade kunde i realtid följa med hur det framskred. Åt alla som vill samla in pengar för att hjälpa Ukraina rekommenderar Londen att göra det tillräckligt konkret och se till att de som betalar vet vart pengarna går. Han betonar också vikten av att mottagaren av hjälpen är en seriös aktör som också jobbar ideellt.

Enligt Londen är det väldigt viktigt att införskaffa utrustning som ukrainarna verkligen behöver och vill ha. Behovet av terrängbilar är väldigt stort för att kunna transportera material, soldater och medicinsk personal samt evakuera sårade. Det måste vara specifikt terrängbilar eftersom vägarna är i uselt skick. Generatorer behövdes speciellt på vintern när energikrisen var som värst och Ryssland försökte slå ut hela Ukrainas energisystem. 

Nästa projekt redan igång

Till slut kördes tio bilar fulla med utrustning ner i en karavan till den ukrainska gränsen. Med sig hade Londen bekanta som frivilligt ställde upp som chaufförer. Londen berättar att det var lätt att få bilar och sjukvårdsutrustning till förmånligare priser, eftersom såväl företag som privatpersoner förstod hur stort behovet av att hjälpa Ukraina är.

-Det finns en enorm vilja att hjälpa, folk behöver bara en kanal för att göra det. Det ska vara något konkret och det ska ske nu, säger Londen.

Efter att den första upplagan av projektet Karavanen varit så lyckad har nu Karavanen II sjösatts. Konceptet är det samma som senast men den här gången kommer insamlingen att pågå hela sommaren. Det finns dessutom möjlighet att inom projektets ramar skapa sin egen insamling och sedan köra ner till den ukrainska gränsen tillsammans med Karavanen. 

-Om man är en grupp kollegor eller kompisar som tillsammans vill samla in pengar kan vi köpa utrustningen, och så får man köra ner tillsammans med oss. Jag rekommenderar det för alla som vill uppleva något stort i sitt liv, säger Londen.

Mer information om projektet finns på karavanen.org.

Faktaruta

Ålder: 54

Yrke: Journalist

Familj: Hustru och tre söner

Hemort: Helsingfors

Tjänstgjorde: I kontingent 3/88 vid Nylands brigad som redaktör för Fanbäraren

Gör på fritiden: Löper, reser och är på stugan