Jesper von Hertzen lanserade ett nytt spel – kunskaper om Nylands brigad kan avgöra

Jesper von Hertzen – spelet
I spelet Vi ses vid Borgen kretsar frågorna kring Raseborg, Hangö och Ingå. Foto: Privat

Den finlandssvenska frågesportsprofilen Jesper von Hertzen släppte nyligen det västnyländska spelet Vi ses vid Borgen. För att klara sig bra i spelet krävs det bland annat breda kunskaper om Nylands brigads nutid och historia. 

Jesper von Hertzen tjänstgjorde vid Nylands brigad i kontingent 2/2000. Under perioden vid underofficersskolan skaffade han sig en medicinalutbildning vid garnisonen i Hennala, Lahtis (garnisonen lades ned år 2014). Efter tiden i Hennala återvände han till Dragsvik som undersergeant specialiserad på medicin.

–Mina bästa minnen från Dragsvik är från tiden som rekryt, vi var ett roligt gäng med en jättefin stämning i stugan. Och från Hennala minns jag speciellt när jag vann medalj i badminton i de finländska mästerskapen för soldater och blev belönad med duglighetspermission och medalj framför de andra beväringarna. Den som uppmärksammade mig var dessutom en stamanställd jag hade stor respekt för. Det kändes onekligen fint, minns von Hertzen,

Men trots de här fina minnena är det en annan händelse som överskuggar von Hertzens tid som beväring. En natt när von Hertzen tjänstgjorde som dejour vid sjukhuset i Dragsvik kom en beväring in med feber, styvhet i nacken och utslag på armarna. Trots att von Hertzen endast hade fått en grundläggande medicinsk utbildning misstänkte han att det kunde röra sig om hjärnhinneinflammation. Han ringde därför genast till en läkare och berättade om den nyss anlända beväringen. Läkaren undersökte patienten men ansåg att det kunde vänta till följande dag. Dagen efter blev patientens mående sämre och småningom började läkarna befara att det antagligen var fråga om hjärnhinneinflammation. Patienten fördes till militärsjukhuset Tilkka i Helsingfors i en gammal militärambulans. Med på färden som patientens stöd var von Hertzen.

–Min uppgift var att prata med patienten och försöka hålla honom vaken. Han blev svagare och svagare under resans gång och när vi närmade oss Helsingfors orkade han inte längre reagera på det jag sade. Framme vid sjukhuset väntade personalen och förde honom genast till akuten. Några dagar senare fick jag höra att han hade dött på sjukhuset. Det här är en händelse jag har funderat mycket på i efterhand, trots att jag vet att jag inte kunde ha gjort något annat än det jag gjorde. Det var mycket obehagligt.

Över 1000 delar av Duellen

Det var Jesper von Hertzens farmor som väckte hans glöd för frågesporter och detaljkunskap. När Jesper var sex år fick han en stor världskarta av sin farmor.

–På den här kartan fanns små faktarutor om alla länder. Jag blev fascinerad av flaggorna och av all information som fanns om länderna. När jag åkte bil med farmor brukade vi sedan tävla mot varandra så att vi turvis skulle nämna ett land eller en stad som började på en viss bokstav. Det var så mitt intresse för detaljfrågor och frågesporter föddes.

–När jag gick i skolan ville mina kompisar ibland testa hur mycket jag visste om länder och deras huvudstäder. Jag minns att de erbjöd mig 10 penni för varje rätt svar och att jag måste betala en mark om jag inte visste svaret. Jag vann alltid, skattar von Hertzen.

Intresset för frågesporter blev snabbt en del av von Hertzens jobb. År 1999 började han göra Duellen i Hufvudstadsbladet – en frågesport som hade startat några år tidigare. Nu, 24 år senare, har det blivit drygt 1000 delar av den omtyckta frågesporten.

Jesper von Herzten kan med fog kallas den största frågesportgurun i Svenskfinland. Foto: Privat.

Följande steg var att börja producera brädspel. Gnistan till brädspelen tändes när han ingick i den grupp som skapade frågorna till det finlandssvenska spelet Morjens år 2010. Året efter släpptes von Hertzens första spel Vi ses under Klockan.

–Jag var intresserad av frågesporter och av Helsingfors. Dessutom hade jag fått en del idéer via jobbet med Morjens. Trots att det var en stor ekonomisk satsning kändes det ändå logiskt att ge sig in på det här, säger von Hertzen.

Spelet Vi ses under Klockan blev startskottet för en lång serie av spel. Tammerfors, Åbo, Jyväskylä, Borgå, Lahtis och Västnyland har nu fått sina egna spel. Dessutom finns det en juniorversion av Helsingforsspelet.

–Jag funderar numera hela tiden på potentiella frågor och städer för nya spel. Jag har tabeller för olika städer i min dator, och när en fråga dyker upp fyller jag i. Men året före lanseringen av ett nytt spel jobbar jag intensivt med att skapa frågorna. I jobbet med det nya spelet om Västnyland läste jag massor om trakten och dessutom körde jag omkring en hel del i regionen för att spana in vad som kunde bli lämpliga frågor, säger von Hertzen.

Många frågor om Nylands brigad

Jesper von Hertzens nya spel Vi ses vid Borgen kretsar kring Raseborg, Hangö och Ingå. Von Hertzen funderade länge på vad han skulle döpa det västnyländska spelet till.

–Jag övervägde att koppla namnet till Nylands brigad och döpa det till Vi ses vid Brigaden, men de västnylänningar jag pratade med tyckte att Vi ses vid Borgen skulle omfatta en större del av regionen och målgruppen, berättar von Hertzen.

Men visst har Nylands brigad en synlig plats i spelet. Många av frågorna kretsar kring brigaden och det militära. Bland frågorna märks till exempel: Vilket år inledde de första kvinnorna sin värnplikt vid Nylands brigad i Dragsvik? Vad är Nylands brigads valspråk? Var i Västnyland är chansen stor att stöta på ord som ’nakki’, ’stägä’, ’vemppa’ och ’mulli’? Vilket känt slag från 1808 förknippas med Nylands brigad? Vad heter Nylands brigads språkrör? Efter vilken krydda är pizzerian vid Nylands brigad namngiven? 

–En sak jag nyligen märkte till min förskräckelse är att det finns ett fel i en av frågorna om Nylands brigad. En fråga lyder: Vilken militärgrad har kommendören för Nylands brigad? Hälften av frågor har tre svarsalternativ och i den grafiska ombrytningen av den här frågan har det felaktiga alternativet b) kommendör angetts som det rätta svaret – och inte det korrekta svaret a) kommodor. Det här stör mig, men med 900 frågor är det lätt hänt att det smyger in något enstaka fel, säger von Hertzen.

Frågorna och svaren i Vi ses vid Borgen är tvåspråkiga och spelet är därför lämpligt för sällskap där finska och svenska blandas.

–Målgruppen är både lokalbefolkningen och sommargäster i Västnyland. Eventuellt kan vissa av frågorna vara lite för svåra för skolbarn, men jag kan tänka mig att redan tonåringar har goda chanser att klara spelet, säger von Hertzen.

Att skapa ett skräddarsytt spel för en region är ingen billig historia. Med tryck och grafik kan kostnaderna uppgå till nästan 30 000 €. Därför är det ekonomiskt utmanande att lansera nya spel varje år. Men planer på nya spel finns.

–Ingenting är spikat, men tankar på spel om exempelvis Vasa, Tavastehus och Kuopio finns. Eller så gör jag någon form av lättare variant om Grankulla. Vi får se, säger Jesper von Hertzen.

Namn: Jesper von Hertzen

Aktuell med: Nytt brädspel om Västnyland

Ålder: 43

Familj: Bättre hälften Henna och Aida, 3 år

Bor: Helsingfors, sommarställe i Bromarf

Hobbyer: Badminton, padel, HIFK-ishockey, frågesporter, loppmarknader och arkitekturNylands brigad: kontingent 2/00 (undersergeant)