Delegationens medlemmar kommer från olika håll i samhället, vi är en bred bukett. Vi har politiker, företagsledare, akademiker, officerare, organisationsaktiva osv bland medlemmarna som utses av Gillets årsmöte.
Delegationens medlemmar träffas två gånger per år, en gång på våren och en gång på hösten.
Vid våra möten går det ofta livat till. Det är förstås viktigt att vi har koll på det som händer och sker på Brigaden. Vi får ingående rapporter, både bakåt och framåt i tiden. Frågorna haglar tätt.
Mycket av det som behandlas vid våra möten är förstås konfidentiellt, av lätt förståeliga skäl. Detsamma gäller också de diskussioner vi har med våra värdar. Delegationen ”våldgästar” ofta någon intressant värd, en ambassad, ett företag eller också bjuder vi in någon aktuell talare.
Vi har har många gånger besökt våra nära vänner på Sveriges ambassad. Vi har besökt USA:s, Nederländernas, Tysklands, och nu senast Frankrikes ambassad. Besöket hos fransmännen var det första någonsin, och blev superintressant. Frankrike är en av Europas stora militärmakter, men i Finland hör vi sällan franska (militära) nyheter. Nu fick vi en grundkurs i franskt militärt tänkande, både av försvarsattachen och av ambassadören själv. Sedan blev vi bjudna på ”en liten matbit”. Denna ”lilla bit” visade sig – på franskt kulinariskt vis – vara ett supergott smörgåsbord med utsökta franska viner.
Det stora diskussionsämnet under de senaste åren var inköpet av nya jaktplan. Delegationen kallade in, vid separata möten, representanter för Gripen, Eurofighter och Super Hornet. Hela Delegationen blev inbjuden till SAAB:s, dvs Gripens monter i Brunnsparken när alla konkurrenterna visade upp sig. När förra kommendören för Försvarsmakten, amiral Juhani Kaskeala presenterade Super Hornet slog vi deltagarrekord, nästan samtliga medlemmar deltog. Tyvärr fick vi inte kolla in F35, det gänget var helt paranoida med sin sekretess. Vi hann inte heller med franska Rafale.
Rysslands anfall på Ukraina är en tragedi. Delegationen ville förstås gärna förstå mer om bakgrunden till Rysslands agression. Vid ett av våra möten var talaren René Nyberg, Finlands tidigare amassadör i Moskva. René fungerade senare som VD för industrins Östkontor, East Office. René gav en ingående analys, som gick helt i moll. Delegationsmedlemmarna gick sorgsna hem.
Bland de företag vi besökt kan jag nämna både Fortum och Konecranes. Dessa båda har en sak gemensam: Pekka Lundmark, en tidigare delegationsmedlem, har varit VD, först för Konecranes och sedan för Fortum. Nu är han VD för Nokia. På Fortum fick vi bakgrunden till den stora företagsaffären i Tyskland, Uniper, som senare gick ett tragiskt öde till mötes. Hos Konecranes i Hyvinge fick vi göra en unik fabriksrunda, bland kranar och komponenter på väg till alla världens hörn. En gång har vi också ägnat oss åt kultur, vid ett besök på Gyllenbergs konstmuseum på Granö. Museet har bland annat en unik samling av Helene Schjerfbecks konst.
Delegationen är, som vi ser, en viktig länk mellan brigad och samhälle. Delegationens möten är högintressanta. Dels ger de en unik insyn i brigadens liv. Dels ger möten med intressanta påverkare, både nationella och internationella, nyttig kunskap om vår omvärld.