Bokrecension: ”Soldat nr 13” av Ralf Sirén och Marcus Lindqvist

Bokrecension: “Soldat nr 13” av Ralf Sirén och Marcus Lindqvist
Ralf Sirén. Foto: Aleksandra Lemke

”Soldat nr 13” är en fängslande och gripande berättelse om Ralf Siréns tid som frivillig soldat i Ukraina under kriget 2022. Boken, skriven i samarbete med journalisten Marcus Lindqvist, ger en rå och osentimental skildring av krigets verklighet, baserad på Siréns personliga upplevelser och anteckningar. Det är en berättelse som både fascinerar och berör, samtidigt som den erbjuder insikter i den moderna krigföringens brutalitet.

Innehåll och tematik

Boken inleds med ett förord där Sirén beskriver sin bakgrund och motivation för att delta i kriget. Han kommer från Kyrkslätt i södra Finland och hade tidigare tjänstgjort som värnpliktig vid Nylands brigad i Dragsvik. Denna bakgrund ger boken en stark koppling till brigaden och dess betydelse för författarens militära färdigheter och disciplin.

Genom bokens kapitel får läsaren följa Siréns resa från hans ankomst till Ukraina, tiden vid olika frontavsnitt och de intensiva strider han deltog i. Ett av de mest dramatiska avsnitten beskriver robotattacken mot militärbasen i Javoriv, där Sirén och hans kamrater undkommer med nöd och näppe. Denna och liknande händelser skildras med en detaljrikedom som drar läsaren rakt in i krigets kaos.

Kopplingar till Nylands brigad

Siréns tid som värnpliktig vid Nylands brigad spelar en central roll i boken. Många av de militära färdigheter och taktiker som han lärde sig där visade sig vara ovärderliga under hans tjänstgöring i Ukraina. Han beskriver hur han, tack vare sin utbildning i Finland, kunde hantera vapen och militär utrustning effektivt, samt leda enheter under svåra förhållanden.

En särskilt stark koppling görs till Dragsvik, där Sirén genomgick sin grundutbildning. Han refererar ofta till denna tid och de lärdomar han fick där, som till exempel vikten av disciplin och kamratskap. Det är tydligt att erfarenheterna från Nylands brigad gav honom en solid grund att stå på, något som många av de andra frivilliga saknade.

Nyttan av den finländska värnplikten

Boken belyser också nyttan av den utbildning som ges inom den finländska värnplikten. Sirén argumenterar för att den disciplin och de färdigheter som finländska värnpliktiga tillägnar sig, är direkt applicerbara i verkliga stridssituationer. Han jämför den finländska utbildningen med de bristfälliga förberedelserna som många av de internationella frivilliga i Ukraina hade och betonar hur detta påverkade deras förmåga att överleva och verka effektivt i strid.

Genom berättelser om hur han och andra finländare i hans enhet klarade av att hantera extrem stress och komplexa militära operationer, visar Sirén på värnpliktens betydelse för att skapa kompetenta och pålitliga soldater. Detta är en viktig påminnelse om den finländska värnpliktens värde i en tid då många länder överväger att avskaffa eller förändra sina värnpliktssystem.

Slutsats

”Soldat nr 13” är en bok som inte bara berättar om ett personligt äventyr, utan också lyfter fram viktiga frågor om militär utbildning och beredskap. För läsare inom Nylands brigad, reservister inom det civila och andra militärt intresserade personer i Finland, erbjuder boken både en stark igenkänning och nya insikter i hur de färdigheter de lär sig kan användas i verkliga stridssituationer.

Sirén och Lindqvist har tillsammans skapat en stark och minnesvärd berättelse som förtjänar att läsas av alla som är intresserade av modern krigföring och de personliga uppoffringar som soldater gör i kampen för frihet och rättvisa.

Ralf Sirén. Foto: Aleksandra Lemke

Faktaruta:

Titel: Soldat nr 13

Författare: Ralf Sirén och Marcus Lindqvist

Utgiven av: Schildts & Söderströms, 2024

ISBN: 978-951-52-6089-5