58a5031-scaled

Orka säga “hej”

Det är en regnig novemberdag och jag står vid kassan i lokalaffären och packar mina grejer. Plötsligt hör jag ett “Hej, Markus!” bakom mig. Jag vänder om och ser ett bekant ansikte. Överraskad och glad hälsar jag tillbaka. Tänk vad ett litet “hej!” kan betyda, någon har sett dig och bryr sig tillräckligt för att uttrycka det.

Vi har under det gångna året pratat mycket om ork och det med orsak. Jag tror vi alla har identifierat betydelsen av att bli sedd och uppmärksammad, t.ex. i de sätt vi hälsar på varandra. Hur redan en saklig hälsning kan ge oss en liten puff och vara en ljusglimt i vardagen. Vi har också fått gott om goda exempel av det i våra kontakter med våra amerikanska gäster.

Men vi vet också att ork är mycket mer än så, det är att bli respekterad och tagen på allvar. Det är en trygghet i tillvaron, en vila och en känsla av värde och att jag räcker till. Vi orkar bättre då vi hinner glädja oss åt och umgås med dem vi gör allt detta arbete för, dvs. våra närmaste, våra familjer och vänner. Ork är också att inte stå ensam varken i tjänst eller som nation bland nationer.

Vi inser också att vi har vår andel i det hela. Vi ansvarar själva för att hitta en balans i vår tillvaro, eller snarare en insikt om hur vi kan ordna vår tillvaro så att vi orkar bättre, och beroende på det ansvar vi har, ansvarar vi också för andras tillvaro. Det här är allt annat än en enkel ekvation, men det är en glädje att se att vi, trots de utmaningar vi haft även i år, tar steg åt rätt håll, för att skapa mera ork, trygghet, rättvisa och respekt i vår tillvaro.

Ett av stegen åt rätt håll, är att se läget som det är. Julen är en möjlighet just till det. I Julen finner vi grunden till att orka. Utöver att Julen ger oss en möjlighet att stanna upp, att mötas och bara vara en liten stund, så talar Julen om något mera.

Julen talar om vårt värde som människor, så älskade Gud dig och mig, att Han steg ner för att ge sitt liv för oss. Julen talar om trygghet i löftet, givet om Jesus via profeten Jesaja, att “Han skall inte bryta av det knäckta strået eller släcka den tynande lågan, utan han skall en dag föra rätten till seger. Och hans namn skall ge folken hopp.” (Matt.12:20). Julen är ett löfte om ljusets seger över mörkret, godhetens seger över det onda och livets seger över döden, som sedan Påsken vittnar om. 

Julen är en möjlighet till vila och glädje i gemenskapen och att få upptäcka Guds kärlek och omsorg till oss, allt sådant som ger oss ork att säga “hej” igen, inte bara i Jultider, utan året om. 

Jag önskar dig en varm, vilsam och välsignad Jul.