ziliacus

Kamratskapet i stugan förgyller beväringstiden

Den första veckan på rekrytskedet var psykiskt väldigt tung eftersom allting var så nytt. De nyfunna kompisarna och den goda stämningen i stugan fick dock snabbt tjänstgöringen att kännas betydligt mer uthärdlig.

Att inleda militärtjänstgöringen var, precis som för många andra, väldigt utmanande för mig. Plötsligt gick man från att kunna gå vart man vill, sova på morgnarna och stänga en dörr om sig när man ville vara ifred till att bo tillsammans med ett tiotal främmande människor på ett område man inte får lämna och där man tvingas vakna tidigt varje morgon för att hinna med en lång dag fylld av olika utbildningar i totalt obekanta saker. Dessutom var man tvungen att lära sig den militära disciplinen och se till att hela tiden ha utrustningen i skick och hålla sig till tidskraven. Till en början hade jag svårt att föreställa mig hur jag skulle stå ut med allt detta under en längre tid.

En annan utmanande aspekt med rekrytskedet för kontingent 1/22 är att väldigt många av oss, däribland jag och mina stugkamrater, missade väldigt många utbildningar på grund av karantän och isolering på grund av coronaviruset. Tiden i karantän var inte så farlig men vi blev oundvikligen efter på många viktiga områden eftersom vi gick miste om utbildningarna i fråga. Exempelvis blev jag jägare utan att någonsin ha skjutit med mitt stormgevär, något som självklart inte är meningen.

Trots allt det nya och främmande, det svåra och det man blev efter i på grund av tiden i karantän har det också funnits väldigt många goda stunder under rekrytskedet. De flesta av dessa har varit möjliga tack vare att jag lärde känna mina nya stugkamrater och vi började ha roligt tillsammans. Det har varit väldigt spännande och värdefullt att få stifta bekantskap med människor från olika håll i landet och den goda gemenskapen i stugan har gjort att kvällarna ofta fylls med prat och skratt. 

Det blir betydligt lättare att ta sig igenom tuffare dagar när man hjälper varandra och tar vara på de goda stunderna som ryms med under dagarna. Ifall någon i stugan har problem med någonting kan han lita på att någon annan hjälper till. På kvällsfritiden kan man skratta åt dagens ansträngningar och koppla av med musik, dåliga skämt och avslappnad samvaro. Med humor och samarbete kan man se till att militärtjänstgöringen är mycket mer än bara jobbig.