Undersergeant Jasmina Lindroos

Borta bra men bäst i Dragsvik

Ifall man blir vald till sjukvårdsmannakursens ledarutbildning (347 dagar), så åker man till Björneborgs brigad i Säkylä för att gå underofficersskolan. Orsaken till detta är att det inte ordnas medicinalunderofficerskurs i Dragsvik. Det tog ca 2 timmar att köra från Dragsvik till Säkylä. När vi den 28 mars 2020 anlände till Säkylä var nog det första vi alla lade märke till hur stor brigad det egentligen var. Fast vi inte såg många människor just vid det tillfället då vi körde igenom porten så var det nog de enorma byggnaderna och mängden av fordon som var hårresande.

Eftersom sjukvårdsmännen hör till underhållet hörde vi då till 1. Huoltokomppania. På grund av covid-19 bivackerade vi i Camp Mauri. Camp Mauri är mestadels byggt av baracker, och har några vakttorn och järnstängsel runt hela platsen. Egentligen är denna plats gjord för KRIHA (Kriisinhallinta, fredsbevarare) för att förbereda dem för levnadsförhållandena i riktiga uppdrag utomlands.

Livet i Camp Mauri var ändå ganska lugnt. Under veckorna på kasernen fick vi på kvällarna ett tidskrav då vi skulle vara uppställda, färdiga att cykla iväg mot kasernen nästa morgon. Vi fick själv välja tiden då vi vaknade, förutsatt att vi hann bädda sängen och göra resten av våra morgonrutiner. Efter att alla var färdiga i formation tog vi våra cyklar som vi kvitterat ut och cyklade mot kasernen som var ca 3 km från Camp Mauri. Vi satt mestadels på lektioner under kasernveckorna. Vi höll också utbildningar för varann. Lunchen och middagen åts i Rumpalipoika (samma som Dragsviks Creutz).

Efter dagen på kasern cyklade vi tillbaka till Camp Mauri, städade ”körmyn”, alltså baracken vi bodde i. Den var väldigt enkel att städa och eftersom vi var 4 st som bodde i ett så litet utrymme så tog det inte heller länge att städa.

Veckorna i skogen var nog ändå det roligaste. Under dagarna och nätterna hade vi upp till 3 olika vaktturer, oftast närpost, ”potero” och ”kiertopari”. Sista veckorna i skogen hade vi också ”KVP”, alltså kulunvalvontapaikka. Allt som allt var vi 4 veckor i skogen och 4 veckor på kasern under vår tid i Säkylä. Under tiden i Säkylä fick vi många nya vänner, nya erfarenheter och minnen. Fast det var annorlunda att vara i Säkylä var det en rolig upplevelse att få tjänstgöra där. Vi fick inte så många utbildningsdagar på vår linje som vi hoppats på, men tack vare vår kunniga linjechef och annan personal så lyckades de ändå göra dessa dagar till de bästa.

Som pricken på i efter vårt äventyr i Säkylä var det ändå skönt att få komma tillbaka till kära Dragsvik.