Tre timmar koktid och huvudingrediensen vatten – så blir din “bata” till

_MG_7871
Dagens lunch tillreds. Den här dagen står korvsoppa på menyn

Under långa övningar ute i terrängen är det dessvärre inte möjligt att besöka garnisonsrestaurangen för att äta lunch eller middag. Därför är det viktigt att det finns beväringar som besitter kunskap i att laga mat och dessutom klarar av att göra det i fält.

För tillfället är undersergeant Jesper Stenstrand chef för provianteringsgruppen och han berättar hur vardagen kan se ut för manskapet som ansvarar för provianteringen. 

 Uppgiften går ut på att tillreda mat till hela kompanier eller plutoner under längre övningar ute i terrängen, så att beväringarna ska klara av att upprätthålla sin stridsförmåga. På det här sättet får beväringarna både godare och mer näringsrik mat än så kallad “sissimat” som det heter bland beväringarna. Det vill säga små matpåsar man enbart häller varmt vatten i.

Hur dagarna ser ut varierar. Under längre övningar är det ofta väckning klockan 04.00 för att laga morgonmålet, som ska vara klart klockan 06:00. Morgonmålet består i huvudsak av gröt och bröd.

 Efter morgonmålet ska torrprovianten till lunchen förberedas, och då brukar gruppen också värma vatten och diska. Lunchen ska vara klar klockan 13.00 och ska börja tillredas ungefär tre timmar efter morgonmålet. Efter lunchen diskar och städar man samt kör igång förberedelserna inför middagen som ska vara klar klockan 18:00. Efter middagen är det igen dags för diskning och förberedelser för nästa dags morgonmål. Då förbereds torrprovianten och vattnet till nästa morgons morgongröt värms. Antalet portioner som ska anrättas varierar beroende på styrka. 

Styrkan kan variera från 50 till flera hundra beväringar. Som mest har provianteringsgruppen tillrett mat till ungefär 800 beväringar. När det inte är läger är det oftast materialvård av fältmaterialet som står på schemat. Fältmaterial som används är till exempel fältköket, flera olika lådor, byttor och grytor. 

Näringsrik mat åt alla även ute i terrängen

När man tillreder mat ute i terrängen försöker man alltid sträva efter att ha så bra förhållanden som möjligt. I och med att man inte alltid kan påverka var man rör sig så kan förhållandena dock variera ganska mycket. Ibland kan det finnas ett kokskjul och kök till förfogande. Men ofta tillreds maten i ett fältkök som man kan ta med till skogen. Inom provianteringen jobbar man med olika recept där det på förhand är uträknat att det ska finnas tillräckligt av alla näringsämnen.

 Beroende på recept kan man ibland behöva räkna ut hur mycket man ska avsätta av alla ingredienser, beroende på för hur många portioner receptet är och hur stor styrkan är. Maten består ofta av någon typ av soppa. Största delen av maten tillreds i grytor, så att man värmer upp vatten för att sedan hälla i olika påsar med ingredienser och blanda om. Man kunde därför nästan säga att huvudingrediensen är vatten. 

– När vi lagar maten tar vi också smakprov och kan därefter sätta till olika kryddor eller dylikt om vi tycker att det behövs för att maten ska smaka bra, säger gruppchefen Stenstrand. 

Undersergeant Jesper Stenstrand är chef för provianteringsgruppen

Idag finns det flera beväringar som har någon specialitet, vilket också påverkar arbetet med provianteringen. Stenstrand säger att de har listor med alla kompaniers specialdieter, så att de vet vilka olika specialrätter som ska tillredas varje dag.

–  Specialdieterna tillreds ofta i mindre kastruller och ibland är det möjligt att kombinera flera specialdieter i en rätt, till exempel om någon är vegetarian och om någon inte kan äta griskött så är det möjligt att enbart laga en vegetarisk maträtt, säger Stenstrand. 

Bra funktions- och samarbetsförmåga avgörande

För att klara av denna specifika tjänstgöringsuppgift bör man vara uthållig och ha en bra funktionsförmåga. Dagarna under övningarna är ofta långa och det blir ofta ganska lite nattsömn. Man kan vara tvungen att stiga upp klockan 4 på morgonen och så är man klar med alla uppgifter runt klockan 22 på kvällen. Man måste klara sig på lite sömn och kunna prestera och få allt klart inom utsatt tid, även om man inte har tillgång till allt som till exempel finns i ett vanligt industrikök. Man bör också vara stresstålig, för om man är alldeles för stressad sker det lätt misstag, säger Stenstrand.      

– Med tiden lär man sig att planera och organisera, för ju mer man förbereder och planerar på förhand, desto mindre bråttom blir det senare. Det som många kanske inte riktigt känner till när det gäller provianteringen är att det faktiskt tar upp till två till tre timmar att tillreda en måltid, säger Stenberg. 

– Vi är en ganska liten grupp och vi har en bra sammanhållning och gruppanda, vilket verkligen underlättar arbetet, tillägger Stenstrand. 

Stenstrand säger själv att proviantering inte var hans första val,men uppgiften har varit en positiv överraskning. Han rekommenderar uppgiften för kommande beväringar.

– Det kanske inte låter som det mest intressanta, men uppgiften har många fördelar och gruppandan i gruppen är verkligen god, berättar Stenstrand.  

Integritetsöversikt

Den här sajten använder cookies (kakor) för att kunna ge dig den bästa möjliga användarupplevelsen. Cookies sparas i din webbläsare så att den känner igen dig då du återvänder till sajten. Dessutom hjälper cookies bl.a. till att förstå vilka sidor på sajten som du tycker är mest intressanta och användbara.

Nödvändiga cookies

Nödvändiga cookies bör alltid vara aktiverade för att vi ska kunna spara dina cookie-inställningar.

Tredjepartscookies

Vi använder Google Analytics 4 för att samla information om t.ex. hur många besökare sajten har och vilka sidor som är populärast. Genom att hålla denna cookie aktiverad hjälper du oss att utveckla webbsajten.