United Nations Interim Force in Lebanon, d.v.s. UNIFIL, är en fredsbevarande operation i Libanon som leds av Förenta nationerna och inleddes 1978. Sedan 1982 har finländare deltagit i operationen i flera olika sammansättningar. Den nuvarande sammansättningen, SKJL (Suomalainen Kriisinhallintajoukko Libanonissa), består av ett jägarkompani som underställts den franskledda bataljonen Force Commander Reserve (FCR) och de officerare som tjänstgör i bataljonens operationscenter, det nationella stödelementet (National Support Element) samt de officerare som tjänstgör vid UNIFIL:s stab. Kommendören för SKJL tjänstgör i operationen som biträdande operationschef vid FCR. SKJL har en styrka om cirka 200 fredsbevarare, som är placerade vid FCR:s huvudbas United Nations Position (UNP) 9–1 i Dayr Kifa samt vid UNIFIL:s stab i Naquora. Sammanlagt deltar cirka 10 000 fredsbevarare i UNIFIL-operationen. I södra Libanon verkar förutom UNIFIL även Observer Group Libanon (OGL), som är underställd United Nations Truce Supervision Organisation (UNTSO), och vid vilken finländska militärobservatörer tjänstgör.
Situationen inom UNIFIL:s operationsområde i södra Libanon förändrades 7 oktober 2023, då Hamas angrep Israel och Israel som svar på detta gick till motanfall på Gazaremsan. Hizbollah-organisationen, som verkar i Libanon, meddelade att den stödde Hamas i konflikten och bröt överenskommelsen om eldupphör genom raket- och pansarvärnsrobotattacker mot den israeliska försvarsmaktens (Israeli Defence Forces, IDF) objekt som ligger söder om den blå linjen. IDF besvarade attackerna genom luftattacker och indirekt eld. Sedan början av oktober har daglig eldgivning förekommit på bägge sidor om den blå linjen. Fram till augusti 2024 har båda parterna riktat sina anfall allt djupare in på varandras områden. För de fredsbevarare som fortfarande arbetar inom området innebär vistelsen inom verkansområdet för eld att man använder sig av pansrade fordon, rör sig i större avdelningar med tanke på eventuella störningssituationer, såsom söndriga fordon, samt kontinuerlig beredskap att sätta sig i säkerhet från områden som är föremål för eld.
Om man vill förstå sig på Mellanöstern måste man uppleva den själv
Rubriken ovan beskriver situationen i södra Libanon på ett bra sätt. Man måste själv besöka området och följa med det dagliga livet för att ens få en ungefärligen rätt bild av dess flerdimensionella situation. Jag tjänstgjorde från mars till augusti 2024 som utbildningschef vid SKJL som en del av FCR:s operationscenter. I min uppgift hade jag möjlighet att delta i operationscentrets olika sektorers och därtill jägarkompaniets verksamhet. Uppgiftsfältet växlade mellan deltagande i patrullering till möten med intressenter och via upprätthållande av lägesbilden till allt mera vardagliga utbildningsuppgifter, såsom ledning och genomförande av en underofficerskurs, utan att glömma planering och genomförande av FCR:s och UNIFIL:s övningar och utbildningstillfällen. Man kan säga, sett ur utbildningsperspektiv, att man fick en täckande bild av hela SKJL:s verksamhet, eftersom man inte kan undervisa andra om man själv inte behärskar saken.
I nuvarande situation är det, som det redan konstaterats, utmärkande för all verksamhet inom UNIFIL:s operationsområde att den är flerdimensionell, och verksamhetsmiljön är ur militär och fredsbevararsynvinkel minst sagt utmanande. Människorna i södra Libanon har varit tvungna att fly till andra delar av landet, eftersom den ständiga eldgivningen har ödelagt flera byar och bosättningscentra nära den blå linjen. Ett stort antal unga män som redan från förut varit bittra över arbetslösheten och utsiktslösheten har stannat kvar på området och reagerar i det spända läget fientligt förutom på Israels åtgärder även på UNIFIL:s närvaro. Samtidigt är det ändå av vital betydelse att fredsbevararna är närvarande, eftersom eldgivningen även förhindrar de lokala hjälporganisationernas verksamhet inom de mest riskfyllda områdena, som ofta kan nås endast med pansrade fordon. Genom samarbete mellan civila och soldater kan man på detta sätt skapa livsförutsättningar för dem som fortfarande är kvar på området eller återvänder dit. Man kan säga att då risken för eskalering är som störst är även behovet av fredsbevarare som störst. I södra Libanon är UNIFIL, och SKJL som en del av den, en betydande delfaktor som upprätthåller den sköra balansen mellan olika aktörer och minskar genom sin blotta närvaro risken för att situationen eskalerar till öppet krig.
Uppgiftsfältet i den förändrade verksamhetsmiljön i fråga om de fredsbevarare i jägarkompaniet som deltar i den dagliga operativa verksamheten är mångsidigt och ställer krav på både individens och truppens prestationsförmåga. Uppgifterna varierar från patrullering inom operationsområdet till övervakning och bevakning av basen och från övning av UNIFIL:s operativa reservs uppgifter och upprätthållande av beredskap till utbildning av Libanons försvarsmakt. Vid sidan av detta stöder man kanske den lokala gemenskapen genom att ordna t.ex. fysisk fostran för barn i lågstadiet och påminner samtidigt om att vi befinner oss på området kallade av Libanon och för libanesernas bästa. Den finländska höga utbildningsnivån bland både reservisterna och den avlönade personalen möjliggör verksamheten inom det varierande uppgiftsfältet och ökar uppskattningen för truppen bland andra UNIFIL-trupper och lokalbefolkningen. Finländarnas kunnande och den därmed följande anpassningsförmågan samt opartiskheten får ökad betydelse i spända situationer. Man kan fortfarande med stolthet bära Finlands flagga på sin ärm och lita på finländarnas yrkesskicklighet och omdöme, vare sig det är fråga om internationellt samarbete, att hjälpa lokalbefolkningen eller en maktmedelssituation som beror på att man blivit föremål för en våldsam begränsning av rörligheten.
Öva på det sätt som du har för avsikt att strida – utbildning från urvalet till hemförlovningen
I en utmanande verksamhetsmiljö har fredsbevararna stöd av den omfattande utbildningen, genom vilken förmågan att fungera både som individ och som grupp i krävande situationer säkerställs. Innan en trupp sänds ut till operationsområdet genomgår den utbildning och urval i Finland, för vars förverkligande Björneborgs brigads Krishanteringscenter svarar. För SKJL:s del handlar denna ”grundläggande utbildning för fredsbevarare” om den enskilda soldatens grundläggande färdigheter, såsom förmåga att hantera vapen och utbildning i och repetition av användning av redskap samt utbildning i de grundstridsmetoder som används på truppens operationsområde. Av den enskilda soldatens färdigheter må ännu nämnas övning av UNIFIL:s regler om användning av maktmedel, med vilken man säkerställer att varje fredsbevarare klarar av att agera och vid behov använda maktmedel på ett hållbart sätt också under stark stress. Truppens grundläggande stridsutbildning omfattar övning av patrullering, hantering av fordon samt olika tillämpade stridsövningar ända till stridsskjutningar i plutonsammansättning. Målet för trupputbildningen är att den trupp som åker till operationsområdet vid behov klarar av att försvara sig själv och sin egen bas också med hjälp av militära maktmedel, inklusive indirekt eld och vagnsvapen. Med andra ord utbildas truppen i att klara av att agera i betydligt mera krävande förhållanden än den förväntade situationen. För allt detta ger den finländska beväringsutbildningen en god grund, och den finländska reservisten förlorar inte i kunnande på operationsområdet ens mot yrkesmilitärer från europeiska stormakter, såsom Frankrike, som tjänstgjort i flera operationer.
Fredsbevararnas grundläggande utbildning fortsätter med den utbildning som ges på operationsområdet. SKJL:s samtliga rotationer som kommer till operationsområdet genomgår UNIFIL:s obligatoriska utbildning om verksamhetsområdet, utbildning som ansluter sig till uppnåendet av FCR:s operativa förmåga samt den utbildning för verksamhetsområdet som ingår i den egna nationella utbildningsplanen. Av dessa koncentrerar sig den utbildning som ges av UNIFIL i huvudsak på fredsbevararens skyldigheter och på helheter som ansluter sig till beteendet, med vilka man strävar efter att säkerställa att varje soldat som bär FN:s symbol även bär sitt ansvar då han eller hon representerar FN bland lokalbefolkningen på operationsområdet. För en finländsk fredsbevarare innebär detta ställvis att man upprepar självklarheter, men när man beaktar att fredsbevarare från alla kontinenter verkar på området förstår man betydelsen av enhetligt beteende. Den utbildning som FCR ger inom de första 30 dygnen utgörs av en serie övningar, med vilka man säkerställer truppens operativa förmåga och förmåga att tillämpa grundstridsmetoderna som en del av en fransk bataljon. I dessa övningar ingår allt från brand- och räddningsövningar till tagande av skydd samt från funktion som bataljonens snabbinsatsstyrka (Quick Reaction Force, QRF) till kravallhantering. Utbildningen kulminerar i en syntesövning, där förmågan hos den trupp som inkommit genom rotation att verka i alla de situationer som den kan förutses möta. Denna utbildning kompletteras ännu med nationell utbildning, som omfattar t.ex. verkställande av försvarsplanerna för basen, nationella verksamhetsmetoder vid situationer där man hindras från att passera och förstahjälpsutbildning. Man kan säga att även om trupperna på operationsområdet står till förfogande dygnet runt för uppgifter som UNIFIL och FCR beordrar upprätthåller de beredskap att möta utmanande situationer genom att kontinuerligt utbilda sig och utveckla sin yrkesskicklighet.
Från Dragsvik ut i världen – många som fostrats vid Nylands brigad i SKJL:s rotation 1/24
Då utbildnings- och urvalstillfället för rotation 1/24 inleddes våren 2024 fick vi sätta oss ned i ett klassrum i Krishanteringscentret innan vi skulle bege oss till löptestet. I det nervösa sorlet av röster kunde man snabbt urskilja några ord svenska här och där. Antagandet att det var ett fåtal av oss som fått sin fostran i Nylands brigad och som nu skulle ut i världen visade sig vara felaktigt – vi var till och med cirka tio till antalet.
Nylands brigad har profilerat sig som ett mångsidigt och internationellt truppförband, som ger krävande utbildning för de karga förhållandena på kusten. Av denna orsak överraskar det inte att Nylands brigad är väl representerat bland dem som söker till fredsbevarande uppgifter i förhållande dess storlek. I min egen rotation tjänstgjorde och tjänstgör vi inom olika sektorer i FCR:s operationscenter, i flera uppgifter i jägarkompaniet, som ekonomichef och till och med som tolk i franska. Tjänstgöringen i brigaden ger en utmärkt grund, från vilken man kan avancera även till internationella krishanteringsuppdrag.
Överväger du tjänstgöring i krishanteringsuppgifter? Ta emot utmaningen – du kommer inte att ångra det!
Tjänstgöring i krishanteringsuppgifter utvecklar yrkesskickligheten och ger möjlighet att jobba i krävande uppgifter i en internationell miljö, och detta gäller både stampersonal och reservister. Oberoende av bakgrund finns det en lämplig uppgift för envar, i vilken man kan utveckla sig själv och samtidigt skapa säkerhet och stabilitet på ett område där den lokala befolkningen annars skulle vara tvungen att klara sig utan hjälp. Den omfattande utbildningen säkerställer att var och en som åker ut i en operation har tillräckliga färdigheter att klara av uppgiften. Finländarnas kunnande och attityd har rönt uppskattning i krishanteringsuppgifter, och till exempel i Libanon lever minnet av den finländska bataljonen FINNBATT fortfarande starkt kvar. I omvärldens ögon står den finska flaggan på uniformsärmen fortfarande för säkerhet och pålitlighet samt en genuin vilja att hjälpa. Om du överväger att tjänstgöra i krishanteringsuppgifter, ta emot utmaningen! Den ger dig möjlighet att utföra ett arbete som verkligen är av betydelse, och som du med säkerhet inte kommer att ångra.