Beväringskommitténs syfte är att övervaka beväringarnas rättigheter och se till att alla beväringar har en bra tjänstgöring. Bevkom, som Beväringskommittén ofta kallas, är underställd brigadkommendören och fungerar som en länk mellan beväringar och personal. Arbetssätten varierar, men består främst av att lägga fram initiativ, förslag, informationsbulletiner och utredningar.
Arbetet leds av ordföranden, som assisteras i sitt arbete av funktionärer. Funktionärerna företräder beväringarna vid möten och sammankomster, som till exempel arbets- och tjänstgöringssäkerhetsmöten, samt vid möten med samarbetspartners som Soldathemsföreningen.
Att tjänstgöra som funktionär vid Beväringskommittén är en uppgift utöver det vanliga. Bland tidigare ”bevkomister” vid Nylands brigad finner vi till exempel den förra europaparlamentarikern Nils Torvalds, nuvarande riksdagsledamoten Henrik Wickström, Hufvudstadsbladets chefredaktör Kalle Silfverberg, Fanbärarens chefredaktör Ted Urho, tv-personligheten och seglaren Joel Harkimo samt Akavas tidigare ordförande Sture Fjäder.
Den nuvarande ordföranden för Beväringskommittén är undersergeant Franz Wickström, hemmahörande i Sibbo. Han konstaterar att Beväringskommittén inte skulle vara detsamma utan funktionärerna.
– Vår tjänstgöringsplats är belägen i fritidshuset, där våra kontorsutrymmen är uppdelade i kansliet och redaktionen. I kansliet jobbar fritidsombudsmannen (FOM) och min högra hand, arbets- och studieombudsmannen (ASOM).
Arbets- och studieombudsmannen fungerar som vice ordförande och sköter ordförandes ärenden när hen inte är på plats. Hen ordnar också mässor, kurser samt ger råd till beväringar om ärenden angående studier och jobb. Under möten fungerar hen även som sekreterare.
– Fritidsombudsmannens uppgift är att förbättra beväringarnas fritidsmöjligheter. Hen tar hand om klubbarna som hålls på kvällsfritiden, olika idrottsevenemang och -ärenden på brigaden, samt koordinerar busstransporten till Österbotten.
På redaktionen händer det
Kansliet sköter främst olika administrativa ärenden och pappersarbeten, medan redaktionen står för den kreativa delen av Beväringskommittén. I redaktionen jobbar grafikern, redaktören och SOME-agenten.
– Grafikern skapar grafiskt material för Beväringskommittén och Försvarsmakten. Detta innebär att hen bland annat fotograferar, skapar affischer och arbetar med layout.
Till grafikerns uppgifter hör också att arbeta med bildmaterial och layout för brigadens militärtidskrift Fanbäraren.
– Som grafiker har du ett tätt samarbete med redaktören. Redaktören skapar artiklar, skriver texter och intervjuar olika personer, främst till Fanbäraren men kan ibland också få skriva artiklar till andra tidningar.
– Redaktören ansvarar också för all textproduktion i Beväringskommittén. Det innebär att hen hjälper andra funktionärer med språkfrågor och korrekturläser informationen som Beväringskommittén delar med sig av.
Sociala medier-agenten fungerar främst som fotograf och är huvudansvarig för Beväringskommitténs konton på sociala medier.
– Agenten får spendera mycket tid ute på fältet och får vara med och fotografera under övningar. Hen skapar också bild- och videomaterial för Beväringskommittén.
Beväringskommitténs Instagram-konto är den viktigaste informationskanalen för Beväringskommittén. Med sina närmare 5000 följare når informationen ut till en bred skara människor. Bland följarna finner man beväringar och civila, men också flera reservister.
–Efter hemförlovningen kan det kännas som att man inte direkt vill lämna militären bakom sig, utan hänger kvar och följer med hur fritidsaktiviteterna utvecklas på brigaden. Vi brukar också publicera händelser från brigaden till Instagramkontot.
– Många tidigare beväringar kan även känna en stark samhörighet med eller nostalgi för brigaden. Genom att fortsätta följa kontot efter hemförlovningen får man se hur fritidsaktiviteterna utvecklas på brigaden. Att få se bekanta platser och miljöer kan få en att återuppleva gamla minnen.
Kan påverka nationellt
Inom varje truppförband som utbildar beväringar inom Försvarsmakten och Gränsbevakningsväsendet finns det en beväringskommitté.
– Utrymmena och resurserna som tilldelas den lokala beväringskommittén varierar från brigad till brigad. Vi är mycket tacksamma över de utrymmen som tilldelats oss.
– Den förra generalsekreteraren för den nationella Beväringskommittén uttryckte att Nylands brigad föregår med ett gott exempel. Vi fick även beröm för det goda förhållandet mellan brigadkommendören och Beväringskommittén på Nylands brigad, vilket är exceptionellt och kan tjäna som föredöme.
Beväringskommittén är en del av ett nationellt nätverk där alla Finlands beväringskommittéer ingår. Nätverket består av ett sekretariat som leds av generalsekreteraren som tjänstgör vid Huvudstaben. Genom motioner och förbättringsförslag kan generalsekreteraren implementera dem nationellt.
– Två gånger per år ordnas ”Beväringskommittédagarna” där funktionärer från Finlands alla beväringskommittéer samlas för att diskutera inkomna motioner.
– Under Beväringskommittédagarna röstar vi tillsammans fram de bästa förslagen som efteråt skickas vidare till beredning. Beroende på vad utredningen visar implementeras motionerna nationellt.
Under Beväringskommittédagarna 2024 blev Nylands brigads Beväringskommitté utnämnd till ”Finlands flitigaste beväringskommitté.”
– Utnämningen berodde mycket på Beväringskommitténs förra ordförande, undersergeant Saku Leskinen, och hans duktiga funktionärer som jag fått lära känna. Det var trevligt att se att deras hängivna, genuina och hårda arbete för beväringarnas bästa fick den uppmärksamhet som det gjort sig förtjänt av.
Ordföranden träffar regelbundet brigadkommendören vid personliga möten. Under mötena brukar ordföranden ge en kort genomgång av aktuella ärenden på brigaden, samt ta upp eventuella problem.
– Det är tack vare Beväringskommitténs arbete som beväringar vid Nylands brigad får ett ökat antal t-skjortor, underkläder och strumpor. Tidigare var dessa mycket få till antalet.