– För att kunna vara chaufför bör man vara stresstålig, samarbetsvillig, kunna anpassa sig snabbt till olika situationer och uppgifter och framförallt komma ihåg att prioritera säkerheten först, säger Sarin.
Chaufför var inte det första Sarin ville bli när han ryckte in. Däremot var det ändå ett alternativ till tjänstgöringsuppgift han kunde tänka sig. Därför tyckte han att det lät intressant när han under hösten fick beskedet att han hade militärförarutbildningen framför sig. Dessutom medför utbildningen många fördelar.
– Om jag till exempel skulle vilja börja köra lastbil någon gång efter militärtjänstgöringen, så har jag C1 körkort från att jag fyllt 21. Dessutom har jag nu även 140 timmar yrkeskompetens i bagaget, säger Sarin.
Chaufförerna sitter inte enbart bakom ratten
Hur dagen kan se ut för en chaufför varierar mycket beroende på dagen och programmet. Sarin nämner en skjutbanedag som exempel.
– Ofta börjar dagen med att chaufförerna får en körorder och hämtar fordonen, om de inte hämtat dem redan dagen innan. Därefter granskar chaufförerna att fordonet är i skick, säger Sarin.
När gruppen satt sig i fordonet är det viktigt att alla har på sig säkerhetsbältet.
– Vi chaufförer måste alltid kontrollera att alla har säkerhetsbältet på ordentligt innan vi kan köra iväg. Det har att göra med att säkerheten alltid måste prioriteras, säger Sarin.
Väl framme på skjutbanan stiger gruppen av och chaufförerna parkerar fordonen.
– Efter att vi parkerat fordonen utser vi ett evakueringsfordon som är redo om det skulle ske olycksfall och en chaufför som ansvarar för att hämta maten under dagen, säger Sarin.
Även om chaufförernas huvuduppgift är att ansvara för transport av manskap och logistik kan de ändå till exempel under skjutbanedagar hjälpa till med att hålla sidoutbildningar eller vara med och skjuta med de andra beväringarna.
– Många kanske inte alltid tänker på att chaufförer även gör annat än att köra fordonen, säger Sarin.
Det osynliga jobbet
När alla beväringar och all utrustning kommit tillbaka till brigaden är det underhåll av fordon som står på schemat.
– Vi städar fordonen, tvättar och tankar dem. När det är avklarat parkerar vi dem och lämnar in nycklarna. Hur långa dagarna blir varierar, säger Sarin.
Många tänker nog inte på hur mycket tid chaufförerna använder för att underhålla fordonen. Kanske i och med att det är ett jobb som enbart syns om det är ogjort. Chaufförerna utför också grundläggande service på fordonen som att kontrollera lufttrycket eller fjädringen.
– Chaufförerna behöver även kunna utföra simpla reparationer ute i terrängen om det behövs. Det kan handla om att byta däck eller byta lampor och kablar som gått sönder, berättar Sarin.
Precis som med mycket annat finns det också en hel del fördomar mot chaufförerna, det är något som även Sarin själv märkt av.
– Nog känns det som att vi inte alltid är de mest omtyckta, men när det verkligen gäller är det faktiskt vi som fraktar allt och alla mellan olika platser. Det kan vara värt att tänka på för alla som nästa gång äter mat ute i terrängen eller får skjuts till och från skjutbanan, avslutar Sarin.