Festdagen inleddes med fanspikning och kulminerade i en Svensk dagen-parad, för första gången med amerikanska trupper med i defileringen.
Dagen började på Officersmässen, där inbjudna gäster samlats för att spika den nya fanan, det vill säga helt konkret slå in spikarna som fäster den nya fanan i fanstången. Fanspikning är inte något som sker väldigt ofta, senast spikades en fana år 2008. Den nya fanan är den sjunde i ordningen, sedan brigadens första fana år 1919.
Bland de inbjudna gästerna fanns Marinens kommendör, konteramiral Tuomas Tiilikainen, ett flertal tidigare brigadkommendörer, den äldste av dem överste Bjarne Ahlqvist som gick i pension samma dag som brigaden övergick från landstridskrafterna till Marinen år 1998 samt ett flertal representanter för både den civila och militära personalen. Även beväringarna, Nylands Brigads Gille samt städerna Hangö och Raseborg hade representanter på plats.

Fanan som symbol för trupperna är uråldrig, lyfte brigadkommendören, kommodor Jyri Kopare upp i sitt välkomsttal.
– I forna tider presenterades fanan alltid för truppen, före en strid och i synnerhet då truppen fått nya män i sina led. Detta för att männen säkert skulle känna sin fana, kunna följa den och kunna värna om sin trupps heligaste symbol. I forna tider utmärkte fanan truppens plats i strid. Den manade fram mod och uthållighet och fick aldrig falla i fiendehänder.
Marinkommendören å sin sida lyfte upp att fanan användes av trupper i strid ännu under första världskriget.

Den nuvarande fanan kom till 1919, men motivet kan dateras så långt tillbaka som till 1686. Vid spikningen vaktas fanan av två fanofficerare och bärs av fanbäraren som är vald bland de äldsta institutofficerarna i brigaden, vid tillfället båtsman Emma Niemeier.
Under högtidliga former gick de 25 inbjudna gästerna en och en upp till fanan och spikade in en spik i fanstången. Nedanför fanstångens lejonspets är frihetskorsets band med texten Tampere, Viipuri fäst. Frihetskorset förlänades Nylands Regemente år 1919. Brigadens honnörsmarsch är Nylänningarnas marsch komponerad av Henrik Borenius. Den spelas alltid när fanan gör sitt intåg eller avlägsnar sig. Vid dessa tillfällen görs alltid honnör och man följer fanan med blicken tills den är utom synhåll. Så även denna gång.
Tvåspråkigt Svenska dagen-firande
Festligheterna på brigaden fortsatte under eftermiddagen då Svenska dagen-paraden gick av stapeln, där de amerikanska trupperna deltog för tredje gången. Brigadkommendörens tal gick på både svenska och engelska, men innehållet fokuserade ändå på det tvåspråkiga Finland och vilka möjligheter landets enda svenskspråkiga truppförband erbjuder.
– Vår brigad samlar de unga männen och en del av kvinnorna från olika delar av landet här i Dragsvik. Vi lär oss av varandras liv och lär oss lyssna till olika svenska dialekter. Detta förenar oss och stärker vår gemenskap, vilket för sin del stöder vår utveckling som soldat. Nylands brigad erbjuder även goda möjligheter att lära sig det svenska språket och den svenskspråkiga kulturen. Jag kan till min glädje konstatera att allt flera utnyttjar den möjligheten.

Efter talen följden inspektion och parad. Trupperna marscherade förbi och gjorde honnör för både brigadkommendören och major Samuel Modica, som leder de amerikanska trupperna. Årets parad väckte även stort medialt intresse och bevakades av ett flertal medier på plats.